Skip to main content

Λουκασένκο: Το μόνο μας λάθος ήταν ότι δεν «ξεμπερδέψαμε» με την Ουκρανία το 2014

Δεν υπάρχει στενότερος σύμμαχος του Πούτιν, από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο

«Το μόνο λάθος» που έκαναν η Ρωσία και η Λευκορωσία ήταν «ότι δεν επιλύσαμε αυτό το ζήτημα το 2014-2015, όταν η Ουκρανία δεν είχε στρατό και δεν ήταν προετοιμασμένη», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Τα σχόλια του Λουκασένκο, τα οποία σύμφωνα με το Μινσκ έγιναν την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που αποτελείται από πρώην σοβιετικές χώρες, δείχνουν ότι ο ίδιος είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο στενότερος σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τη λευκορωσική ανάγνωση της ομιλίας του Λουκασένκο στο Μινσκ, ισχυρίστηκε: «Το περιμέναμε αυτό», αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή. Αν ο πόλεμος δεν είχε ξεκινήσει πέρυσι, «θα είχε ξεκινήσει αύριο, αλλά με χειρότερες συνθήκες για τη Ρωσία και τη Λευκορωσία».

Επικαλούμενο τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, το δημοσίευμα ισχυρίστηκε ότι είπε: «Το μόνο λάθος που κάναμε, μάλλον, είναι ότι δεν λύσαμε αυτό το ζήτημα το 2014-2015, όταν η Ουκρανία δεν είχε στρατό. Θέλαμε να το λύσουμε ειρηνικά. Εκείνοι, ωστόσο, χρησιμοποίησαν αυτό το διάστημα για να αναπτύξουν ένοπλες δυνάμεις έτοιμες για μάχη».