Skip to main content

Κίνημα «no-wash»: Η …αυτοκρατορία των άπλυτων ρούχων

Στέλα Μακ Κάρντνει : "Βασικά, στη ζωή, ισχύει ο κανόνας: αν δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να καθαρίσεις κάτι, μην το καθαρίζεις.

Το 2019, η σχεδιάστρια Στέλα Μακ Κάρντνει απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα αποκαλύπτοντας την συνήθειά της να μην πλένει τα ρούχα της συχνά.  “Βασικά, στη ζωή, ισχύει ο κανόνας: αν δεν χρειάζεται οπωσδήποτε να καθαρίσεις κάτι, μην το καθαρίζεις. Δεν θα άλλαζα το σουτιέν μου κάθε μέρα και δεν πετάω πράγματα στο πλυντήριο επειδή έχουν φορεθεί. Εγώ η ίδια είμαι απίστευτα καθαρή αλλά δεν είμαι φαν του καθαριστηρίου ή οποιουδήποτε άλλου είδους καθαρισμού», δήλωσε στον Guardian.

Στον διαγωνισμό Indigo Invitational πάλι, οι συμμετέχοντες, εκτός από μανιώδεις των τζιν, είναι και «πρωταθλητές» στο denim low-wash, δεδομένου ότι το τζιν γίνεται πιο μαλακό και φθείρεται από την χρήση απορρυπαντικων.

Η τακτική αυτή ακολουθείται ακόμη και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Levi’s.

Δεν είναι λίγοι όσοι επανεξετάζουν τις συνήθειες πλυσίματος των ρούχων.  Λόγω ανησυχιών για το περιβάλλον ή την αύξηση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος. Και όχι μόνο…

«Challenge»: Το ίδιο φόρεμα κάθε μέρα για 100 ημέρες.

Ο Μακ Μπίσοπ, ιδρυτής της εταιρείας ρούχων Wool & Prince, εξηγεί ότι η φιλοσοφία της επιχείρησης για ” ευκολία και μινιμαλισμό ” είχε μεγάλη απήχηση στους άνδρες καταναλωτές – “ιδιαίτερα σε εκείνους που ήδη αντιπαθούσαν να πλένουν ρούχα”. Οπότε άρχισε να προωθεί την ιδέα και στα γυναικεία ρούχα.  

Σήμερα, η μάρκα Wool& πουλάει φορέματα από μαλλί μερινός, με την προώθηση του «challenge», οι πελάτισες να φορούν το ίδιο φόρεμα κάθε μέρα για 100 ημέρες.

Μία από τις πελάτισσες της Wool& είναι η Τσέλσι Χάρι από το Κονέκτικατ των ΗΠΑ. “Μεγάλωσα σε ένα σπίτι όπου πλένεις τα πάντα μετά από μία χρήση”, λέει στο BBC Culture.

Το καλοκαίρι, που η Χάρι πέρασε με τη γιαγιά της, έμαθε να βάζει τις πιτζάμες της κάτω από το μαξιλάρι της το πρωί, για να τις ξαναφορέσει το βράδυ. Αργότερα, όταν ξεκίνησε την πεζοπορία, ανακάλυψε την …αξία των μάλλινων ρούχων: δεν χρειάζονται συχνά πλύσιμο, και όταν όταν το ζήτημα γίνει επιτακτικό,  στεγνώνουν γρήγορα.

Επιπλέον η Χάρι δεν… οσφραίνεται τη δυσοσμία. “Εμπιστεύομαι τη μύτη μου”, λέει και χρησιμοποιεί διάφορα κόλπα για να αποφύγει το πλύσιμο: Αφήνει το ρούχο να αεριστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας ή ψεκάζει ξύδι ή βότκα για να καταπολεμήσει την μυρωδιά του ιδρώτα.

“Στο τέλος της ημέρας, κρεμάω το μάλλινο φόρεμά μου, το μάλλινο κολάν μου, τις μάλλινες κάλτσες μου, δίπλα στο παράθυρο, κάνω ένα ντους, έχω τα μάλινα εσώρουχά μου και το πρωί τα ξαναφοράω “, λέει

“Το χειρότερο για την αντοχή ενός ρούχου…”

“Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε ένα ρούχο, όσον αφορά την αντοχή του, είναι να το πλύνετε”, υποστηρίζει ο Μαρκ Σάμνερ, λέκτορας βιώσιμης μόδας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς. Κατά τη διάρκεια της πλύσης, λέει, τα ρούχα μπορεί να σκιστούν, να στενέψουν και να χάσουν το χρώμα τους.

Μαζί με τον συνάδελφό του Μαρκ Τέιλορ, ο Σάμνερ μελετά το πώς οι μικροΐνες από τα οικιακά πλυντήρια καταλήγουν στην θάλασσα.

Ωστόσο, παρότι θεωρεί ότι η μείωση της συχνότητας που πλένουμε τα ρούχα μας είναι η σωστή επιλογή για το περιβάλλον, δεν τάσσεται υπέρ ενός πλήρους μορατόριουμ στο πλυντήριο ρούχων.

” Σημαντικό για την αυτοεκτίμηση”

“Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να πιστεύουν ότι δεν μπορούν να πλένουν πράγματα επειδή… καταστρέφουν τον πλανήτη”, λέει ο Σάμνερ στο BBC Culture. “Το θέμα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε τη σωστή ισορροπία”.

Το πλύσιμο των ρούχων είναι σημαντικό για ιατρικούς λόγους και λόγους υγιεινής, υπενθυμίζει. Όπως, για παράδειγμα για τους ανθρώπους που πάσχουν από έκζεμα και προσπαθούν να αποφύγουν τον ερεθισμό που προκαλείται, όταν τα φυσικά βακτήρια του δέρματός μας πολλαπλασιάζονται μέσα στα ρούχα μας.

Είναι επίσης σημαντικό για την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων “να μην νιώθουν αμηχανία για τα ρούχα τους επειδή είναι βρώμικα ή μυρίζουν”.

 “Αν δεν μυρίζουν, τότε μην μπείτε στον κόπο”

Η καλύτερη προσέγγιση στο θέμα, όπως φαίνεται τελικά είναι η… ευελιξία. “Αν τα ρούχα σας δεν μυρίζουν, τότε μην μπείτε στον κόπο [να τα πλύνετε]”, συμβουλεύει ο Σάμνερ. “Και όταν πρόκειται να τα πλύνετε, να γνωρίζετε ακριβώς σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε για να καθαρίσει το ρούχο, αποτελεσματικά και οικολογικά. Πλύνετέ τα  σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ή κάντε έναν πολύ σύντομο κύκλο πλύσης χωρίς καθόλου απορρυπαντικό” προτείνει

Άλλωστε – το πολύ συχνό πλύσιμο τρώει ώρες από τη ζωή σας. Ποιος έχει τον χρόνο;

“Με ενδιαφέρει πραγματικά η βιωσιμότητα και το περιβάλλον και η διαχείριση των φυσικών πόρων”, λέει η Χάρι. “Παράλληλα με απασχολεί και ο χρόνος μου”.

“Έχω άλλα πράγματα να κάνω. Έχω ένα σκύλο να βγάλω βόλτα…” δηλαδή!

naftemporiki.gr