Skip to main content

«Τρίζει» η καρέκλα της Μπορν; Ο Μακρόν την «άδειασε» μετά από σχόλιά της για το κόμμα της Λε Πεν

EPA/LUDOVIC MARIN / POOL

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει το Rassemblement National «κληρονόμους του Πεταίν»

Από 40 κύματα έχει περάσει η σχέση του Εμανουέλ Μακρόν, με την πρωθυπουργό του Ελιζαμπέτ Μπορν, από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μέχρι αποκαλύψεις για την προσωπική της ζωή -που δεν έγιναν-, με αποκορύφωμα τώρα δηλώσεις της Γαλλίδας πρωθυπουργού για το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν.

«Δεν θα μπορέσετε να κάνετε εκατομμύρια Γάλλους που ψήφισαν την ακροδεξιά να πιστέψουν ότι είναι φασίστες», δήλωσε ο κ. Μακρόν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αδειάζοντας την Μπορν.

Μιλώντας στο Radio J την Κυριακή, η Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε ότι η Rassemblement National είναι «κληρονόμοι του Πεταίν» (του στρατηγού που συνεργάστηκε με τους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και  φορέας μιας «επικίνδυνης ιδεολογίας».

Απορρίπτοντας οποιαδήποτε «εξομάλυνση» της ιδεολογίας του κόμματος της Μαρίν Λε Πεν, η επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ξεπλένουμε τις ιδέες τους, είναι πάντα οι ίδιες». «Έτσι τώρα» πρόσθεσε, «το RN δίνει μια παράσταση, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη ιδεολογία».

Στο Συμβούλιο Υπουργών, ο αρχηγός του κράτους δεν λυπήθηκε την πρωθυπουργό του. Χωρίς να την αναφέρει ονομαστικά, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς δεν περιλαμβάνει πλέον ηθικά επιχειρήματα».

Πάντως ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε αυτή την Τετάρτη ότι η κ. Μπορν είχε όλη του την «εμπιστοσύνη», την επομένη μιας αντίδρασης που παρουσιάστηκε από τα γαλλικά μέσα ότι «την έβαλε στη θέση της», στον δρόμο για την αντιμετώπιση της Εθνικής Συσπείρωσης.

«Πιστεύω ότι στην πραγματικότητα δεν μπορούμε πλέον να νικήσουμε την ακροδεξιά στις δημοκρατίες μας απλά με ιστορικά και ηθικά επιχειρήματα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος από τη Μπρατισλάβα. Ωστόσο, «Θέλω να επαναλάβω όλη μου την εμπιστοσύνη (σε αυτήν)», πρόσθεσε.