Skip to main content

Επιφανής Κινέζος επιστήμονας: Δεν αποκλείεται διαρροή του κορωνοϊού από εργαστήριο

REUTERS/Jennifer Lorenzini

O αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας είπε ότι πραγματοποιήθηκε κάποιο είδος επίσημης έρευνας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

Η πιθανότητα διαρροής του κορωνοϊού από εργαστήριο της Γουχάν δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων της Κίνας, καθηγητής Τζορτζ Γκάο.

Μιλώντας στο BBC, ο επιφανής Κινέζος επιστήμονας –νυν αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας- είπε ότι πραγματοποιήθηκε κάποιο είδος επίσημης έρευνας στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν.

«Η κυβέρνηση οργάνωσε κάτι» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ενεπλάκη στην έρευνα το δικό του τμήμα.

Όπως αναφέρει το BBC, πρόκειται για την πρώτη παραδοχή ότι έλαβε χώρα κάποιου είδους επίσημη έρευνα, σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής εργαστηρίου πιο σοβαρά από ό,τι υποδηλώνουν οι επίσημες τοποθετήσεις της.

Ο καθηγητής Γκάο ανέφερε ότι δεν έχει δει τα αποτελέσματα της έρευνας, σημειώνοντας ωστόσο ότι «άκουσε» πως δεν εντοπίστηκε κάτι μεμπτό στο εργαστήριο.

Η προέλευση του κορωνοϊού

Ο κορωνοϊός που προκάλεσε την πανδημία της Covid-19 θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι προήλθε από νυχτερίδες. Ωστόσο, το πώς έφτασε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, είναι ένα πολύ πιο αμφιλεγόμενο ερώτημα.

Από την αρχή, δύο ήταν τα κυριότερα σενάρια που μπήκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών:

  • Το ένα είναι ότι ο ιός εξαπλώθηκε με φυσικό τρόπο από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, ίσως μέσω άλλων ζώων. Πολλοί επιστήμονες λένε ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν πως αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο.
  • Ωστόσο, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποκλείουν το δεύτερο βασικό σενάριο – ότι ο ιός μόλυνε κάποιον εμπλεκόμενο σε έρευνα για την καλύτερη κατανόηση ιών που αναδύονται από τη φύση.