Skip to main content

Τζόκοβιτς: «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας» – Σφοδρές αντιδράσεις στο Roland Garros

REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Πιθανότητα ακόμη και για αποκλεισμό από το τουρνουά

Αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Ρολάν Γκαρός, να παίρνει θέση για το θέμα του Κοσόβου, γράφοντας με μαρκαδόρο στην κάμερα: «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας».

Μετά το τέλος του πρώτου του αγώνα στο κορυφαίο τουρνουά τένις, ο Σέρβος τενίστας, ως είθισται, έγραψε στην κάμερα ένα μήνυμα. Αυτή τη φορά όμως ήταν πολιτικό σχόλιο:  «Το Κόσοβο είναι η καρδιά της Σερβίας. Σταματήστε τη βία». Η κίνησή του έγινε viral, προκαλώντας αποθεωτικά σχόλια, αλλά και σφοδρές αποδοκιμασίες.

Οι Σέρβοι όπως ήταν αναμενόμενο τον αποθέωσαν, ωστόσο πολίτες από το Κόσοβο διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν τον αποκλεισμό του. Η αλήθεια είναι πως ούτε στους διοργανωτές του Ρολάν Γκαρός άρεσε η κίνηση του Τζόκοβιτς, καθώς θεωρούν πως είναι καλό να αποφεύγονται οι πολιτικές τοποθετήσεις και τα σχόλια.

«Θα το έκανα ξανά»

«Δεν είμαι πολιτικός και δεν έχω καμία πρόθεση να μπω σε πολιτικές συζητήσεις. Ως Σέρβος, με πονάει πολύ αυτό που συμβαίνει στο Κόσοβο καθώς οι συμπατριώτες μου εκδιώκονται από τους δήμους. Το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω είναι αυτό. Ως γιος ενός ανθρώπου που γεννήθηκε στο Κόσοβο, αισθάνομαι την ανάγκη να δείξω την υποστήριξή μου σε όλη τη Σερβία. Δεν ξέρω τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον σερβικό λαό και το Κόσοβο, αλλά είναι πολύ απαραίτητο να δείξουμε υποστήριξη», δήλωσε ο σπουδαίος τενίστας στη συνέντευξη Τύπου. «Γνωρίζω ότι υπήρξαν ενστάσεις. Δεν ξέρω τι θα συμβεί, αν θα με τιμωρήσουν, αλλά δεν έχω καμία επιφύλαξη και θα το έκανα ξανά»

Έκρυθμη παραμένει όμως η κατάσταση στο Κόσοβο, καθώς τη Δευτέρα, 30 ένστολοι του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις. Σέρβοι διαδηλωτές στο Ζβέτσαν έριξαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Η νατοϊκή δύναμη, γνωστή ως KFOR, ανακοίνωσε πως 30 στρατιώτες της τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως τραυματίστηκαν 52 Σέρβοι, ενώ η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Κόσοβο: Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης, ανυποχώρητοι οι Σέρβοι