Skip to main content

Κόσοβο: Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης, ανυποχώρητοι οι Σέρβοι

REUTERS/Ognen Teofilovski

Στρατιώτες του ΝΑΤΟ φρουρούν κτίριο στην πόλη Ζβέτσαν

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Κόσοβο, καθώς τη Δευτέρα, 30 ένστολοι του ΝΑΤΟ και 52 Σέρβοι διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις.

Σέρβοι διαδηλωτές στο Ζβέτσαν έριξαν δακρυγόνα και βομβίδες κρότου λάμψης στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Η νατοϊκή δύναμη, γνωστή ως KFOR, ανακοίνωσε πως 30 στρατιώτες της τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις. Ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε πως τραυματίστηκαν 52 Σέρβοι, ενώ η Σερβία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Εν τω μεταξύ το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωπαϊκή ασφάλεια να αποκατασταθεί αμέσως η σταθερότητα στην περιοχή, όπου επικρατεί νέα ένταση από την Παρασκευή, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς έχει στείλει στρατεύματα.

Σε μια άλλη πόλη με σερβική πλειοψηφία, το Λεποσάβιτς, ο αλβανικής καταγωγής δήμαρχος δεν μπορούσε να φύγει από το γραφείο του για περισσότερο από 24 ώρες εξαιτίας των διαδηλωτών που βρίσκονταν έξω απ’ αυτό, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τις χθεσινές βιαιότητες «με τους εντονότερους όρους». «Οι βίαιες πράξεις εναντίον στρατευμάτων του ΝΑΤΟ πολιτών και αστυνομικών είναι απολύτως απαράδεκτες», έγραψε ο Μπορέλ στο Twitter.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί αφότου αλβανικής καταγωγής δήμαρχοι ανέλαβαν καθήκοντα στην περιοχή του βορείου Κοσόβου, όπου ζουν κυρίως Σέρβοι, έπειτα από εκλογές τις οποίες οι Σέρβοι μποϊκόταραν. Μάλιστα, μόνο ένας συνδυασμός που εκπροσωπεί Σέρβους δήλωσε συμμετοχή.

Έτσι, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας.

Οι αρχές του Κοσόβου έχουν κατηγορήσει τον Βούτσιτς ότι αποσταθεροποιεί το Κόσοβο. Ο Βούτσιτς κατηγόρησε τις αρχές του Κοσόβου ότι προκάλεσαν πρόβλημα επιμένοντας να εγκαταστήσουν νέους δημάρχους.

Διεθνής κινητοποίηση για αποκλιμάκωση

Ο Βούτσιτς πρόκειται να συναντήσει πρεσβευτές του αποκαλούμενου Κουιντέτου (ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία) στο Βελιγράδι και αργότερα πρόκειται να συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας στη Σερβία.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε στο δημόσιο ραδιοσταθμό της RAI πως μίλησε χθες, Δευτέρα, το βράδυ με τον Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι.

«Τους κάλεσα να επιδείξουν ηρεμία, να εγκαταλείψουν τη βία και ελπίζω ότι άκουσαν, έδειξαν και οι δύο μεγάλη προθυμία, θα δούμε», δήλωσε ο Ταγιάνι.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Αν-Κλερ Λεζάντρ ανέφερε σε δήλωσή της πως «είναι περισσότερο σημαντικό παρά ποτέ για την Πρίστινα και για το Βελιγράδι να δείξουν υπευθυνότητα επιστρέφοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με διάθεση συμβιβασμού στην υπηρεσία της ειρήνης και της ευημερίας των σέρβων και των κοσοβάρων πολιτών».

Η Γαλλίδα εκπρόσωπος κάλεσε τα δύο μέρη, ιδιαίτερα την κυβέρνηση του Κοσόβου, να λάβουν αμέσως τα απαραίτητα μέτρα για να μειώσουν τις εντάσεις.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε να τεθεί σε κίνδυνο η περιφερειακή σταθερότητα, δεδομένου του κρίσιμου διεθνούς πλαισίου. Αυτό είναι ζήτημα ευρωπαϊκής ασφάλειας», υπογράμμισε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP