Skip to main content

Σερβία: Έντονες αντιδράσεις για την αστυνομική επιχείρηση στο Κόσοβο

REUTERS/Valdrin Xhemaj

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης ενώ οι ΗΠΑ καταδίκασαν την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Σε ισχύ παραμένει η κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με όσα αποφάσισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Σερβίας κατά την έκτακτη συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, λόγω της κρίσης στο βόρειο Κόσοβο.

Εξουσιοδότησε επίσης τον αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Μίλαν Μοϊσίλοβιτς να βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την διοίκηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στο Κόσοβο – KFOR και το ΝΑΤΟ με στόχο την προστασία του σερβικού πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αντιδρώντας στην αστυνομική επιχείρηση για την εγκαθίδρυση των νέων Δημάρχων στον βορρά του Κοσόβου, έθεσε σε κατάσταση «μάχιμης ετοιμότητας» τις ένοπλες δυνάμεις και διέταξε την μετακίνηση μονάδων προς τα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο.

Η απόφαση της κυβέρνησης στην Πρίστινα να επιβάλει με την χρήση αστυνομικής επιχείρησης σε τέσσερεις σερβικούς δήμους στο βόρειο Κόσοβο, αλλά και το αποτέλεσμα των εκλογών της 23ης Απριλίου, το οποίο δεν αποδέχονται οι Σέρβοι αφού απείχαν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Το ΝΑΤΟ κάλεσε την Πρίστινα να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης ενώ οι ΗΠΑ καταδίκασαν την συμπεριφορά της κυβέρνησης του Κοσόβου.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσόβου που κλιμακώνουν την ένταση στο βορρά και ενισχύουν την αστάθεια. Καλούμε τον πρωθυπουργό Άλμπιν Κούρτι να σταματήσει άμεσα αυτά τα βίαια μέτρα και να επικεντρωθεί εκ νέου στον διάλογο που διεξάγεται υπό την αιγίδα της ΕΕ» έγραψε σε ανάρτηση του στο twitter ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Την αστυνομική επιχείρηση στο βόρειο Κόσοβο καταδίκασαν επίσης και οι χώρες του πενταμελούς σχήματος Quint (ΗΠΑ, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία) και κάλεσαν την κυβέρνηση στην Πρίστινα να υποχωρήσει και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Πηγή: ΑΜΠΕ