Skip to main content

Το Twitter εγκαταλείπει τον κώδικα της Ε.Ε. κατά της παραπληροφόρησης

"Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τον νόμο", προειδοποίησε ο Τιερί Μπρετόν

Το Twitter αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κώδικα πρακτικής της ΕΕ κατά της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο, αλλά “οι υποχρεώσεις του παραμένουν”, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Τιερί Μπρετόν σε μήνυμά του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διευθύνει ο Ίλον Μασκ.

“Μπορείτε να τρέξετε, αλλά δεν μπορείτε να κρυφτείτε. Πέρα από τις εκούσιες δεσμεύσεις, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης θα είναι νομική υποχρέωση βάσει του DSA (του νόμου για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες) από τις 25 Αυγούστου”, υπενθύμισε.

“Οι ομάδες μας θα είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τον νόμο”, προειδοποίησε.

Ο ευρωπαϊκός κώδικας πρακτικής κατά της διαδικτυακής παραπληροφόρησης, που καταρτίστηκε το 2018, συγκεντρώνει περίπου 30 υπογράφοντες –κολοσσούς του διαδικτύου, όπως οι Meta, Google, Twitter, Microsoft και TikTok, αλλά και μικρότερες πλατφόρμες, όπως και επαγγελματίες του διαφημιστικού κλάδου και αυτού της επαλήθευσης των γεγονότων και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι υπογράφοντες μετείχαν στην σύνταξη του κειμένου, το οποίο περιέχει περίπου σαράντα δεσμεύσεις που έχουν στόχο την καλύτερη συνεργασία με τον κλάδο επαλήθευσης των πληροφοριών και την στέρηση της διαφήμισης από ιστότοπους που μεταδίδουν ψευδείς ειδήσεις.

Η αποχώρηση του Twitter δεν προκαλεί έκπληξη στις υπηρεσίες του Τιερί Μπρετόν. Από τότε που εξαγόρασε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πριν από έξι μήνες, ο δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ έχει χαλαρώσει τον περιορισμό προβληματικού περιεχομένου και φαίνεται να έχει ενισχύσει φωνές, διαβόητες για την διάδοση παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα.

“Αν (ο Ίλον Μασκ) δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τον κώδικα, ίσως είναι καλύτερα να τον εγκαταλείψει”, σχολίασε χθες, Παρασκευή, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον οποίο επικοινώνησε το AFP.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP