Skip to main content

Ισπανία: Τοπικές εκλογές την Κυριακή

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 12 περιφέρειες και σε 8.131 δήμους της χώρας και θα εκλεγούν 67.152 περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Περισσότεροι από 35 εκατομμύρια Ισπανοί πολίτες προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η έκβαση των οποίων θεωρείται από πολλούς ως πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές του επόμενου Δεκεμβρίου.

Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 12 περιφέρειες και σε 8.131 δήμους της χώρας και θα εκλεγούν 67.152 περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στις απερχόμενες διοικήσεις περιφερειών και δήμων, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ διέθετε  22.341 έδρες, έναντι 20.336 για το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP) του Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, προηγείται κατά περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν πάντως ότι η αναμέτρηση είναι ανοικτή σε σε πολλές περιφέρειες και ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στις διοικήσεις περιφερειών, όπως στην Καστίλλη και τη Βαλένθια, που αποτελούν σημαντικά πολιτικά προπύργια τόσο για το PP όσο και για το PSOE.Τα δύο κόμματα δίνουν μάχη στήθος με στήθος στη Βαρκελώνη, τη Σεβίλλη και τη Σαραγόσα.

Πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές

Η προεκλογική εκστρατεία πέρασε πάντως σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη από τους πολίτες που ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, τις τιμές ρεκόρ των τροφίμων και την άνοδο των στεγαστικών δανείων.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής εκστρατείας για να κινητοποιήσει τη βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να προσπαθήσει να αναστρέψει την τάση που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες. Ο Σάντσεθ φαίνεται πάντως να πληρώνει, τουλάχιστον προς το παρόν, τη φυσιολογική φθορά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο βρέθηκε να ηγείται της χώρας σε μια παρατεταμένη κρίση χωρίς προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο, πρώτα με την πανδημία και μετά με την έκρηξη του πολέμου στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Σάντσεθ υπερασπίστηκε τις προοδευτικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση συνεργασίας των Σοσιαλιστών με τους Podemos, έναντι των «νεοφιλελεύθερων», κεντροδεξιών κυβερνήσεων του παρελθόντος.

Από την άλλη πλευρά, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι στη Μαδρίτη, με την επανεκλογή της Ιζαμπέλ Ντίας Αγιούσο. Σε άλλες πόλεις, η κεντροδεξιά θα πρέπει να συμμαχήσει με το ακροδεξιό κόμμα Vox για να αποσπάσει την πλειοψηφία. Για να να αποφύγει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το σενάριο, ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έχει καλέσει  τους ψηφοφόρους του Vox και των Ciudadanos (Cs),να δώσουν μια «χρήσιμη ψήφο» στο Λαϊκό  για να ξεκινήσει τη διαδικασία κυβερνητικής  αλλαγής. Η έκκληση του Φεϊχό δεν έγινε πάντως  δεκτή από τον επικεφαλής του Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ ,ο οποίος απάντησε υποστηρίζοντας ότι «η έκκληση για χρήσιμες ψήφους είναι σύμπτωμα απόγνωσης». Στην αναμέτρηση των τοπικών εκλογών θα κριθεί επίσης η επιρροή που θα έχει στο κεντροαριστερό στρατόπεδο η νέα κίνηση «Sumar» της  υπουργού Εργασίας Γιολάντα Ντίας, που αποχώρησε από τους Podemos.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Crash-test για τον Σάντσεθ οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής

Πόλεμος για το νερό: Πώς η ξηρασία στην Ισπανία μετατρέπεται σε πολιτικό ζήτημα