Skip to main content

Εκλογές στην Τουρκία: Το HDP συνεχίζει να στηρίζει τον Κιλιτσντάρογλου

REUTERS/Cagla Gurdogan

Ο δεύτερος γύρος των τουρκικών εκλογών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή, 28 Μαΐου

Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στον δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών, στον απόηχο των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί μετά τη δήλωση του ακροδεξιού Ουμίτ Οζντάγ, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στον Κιλιτσντάρογλου.

«Στηρίξτε τον άνθρωπο που θα στείλει τους 13 εκατομμύρια πρόσφυγες πίσω στις χώρες τους. Ψηφίστε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου», ήταν το μήνυμα του Οζντάγ προς τους υποστηρικτές του κόμματός του.

Επιχειρώντας να κερδίσει ψήφους από τους εθνικιστές, ο Κιλιτσντάρογλου την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι εάν εκλεγεί θα επαναπατριστούν όλοι οι Σύροι πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν κέρδισε το 49,5% των ψήφων στον αρχικό γύρο, λίγο λιγότερο από το όριο του 50% που απαιτείται για να εξασφαλίσει τη νίκη, ποσοστό που του δίνει το πλεονέκτημα έναντι του Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος κέρδισε το 45%. Παράλληλα, ο Ερντογάν εξασφάλισε τη στήριξη που από τον ακροδεξιό εθνικιστή και τρίτο υποψήφιο για την προεδρία της Τουρκίας, Σινάν Ογκάν.

«Τόσο ο Ερντογάν όσο και ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθούν να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του Ογκάν ενισχύοντας τα εθνικιστικά τους συναισθήματα και η διάσπαση που είδαμε την Τρίτης στη βάση του θα μπορούσε να ωφελήσει και τους δύο υποψηφίους», σχολίασε χθες το πρακτορείο Bloomberg.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Ο ακραίος εθνικισμός νικητής των εκλογών