Skip to main content

Υπεγράφη το έγγραφο ανάπτυξης ρωσικών τακτικών πυρηνικών στη Λευκορωσία

Sputnik/Konstantin Zavrazhin/Pool via REUTERS

Η απόφαση για τη χρήση τους παραμένει στη Μόσχα, λέει ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας υπέγραψαν την Πέμπτη έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία, οι οποίες είναι στενές σύμμαχοι στη σύγκρουση που διεξάγεται στην Ουκρανία, είχαν συμφωνήσει νωρίτερα φέτος να αναπτυχθεί στη Λευκορωσία μέρος του τακτικού πυρηνικού οπλοστασίου της Μόσχας. Επίσης, η Ρωσία είχε ξεκινήσει την αποτυχημένη προσπάθειά της να καταλάβει το Κίεβο από το έδαφος της Λευκορωσίας.

Ξεχωριστά, επικαλούμενο ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το Reuters ανέφερε ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, δήλωσε ότι η Δύση διεξάγει έναν «ακήρυχτο πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.

Σημειώνεται ότι ο Σοϊγκού βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ, για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας των κρατών μελών του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας CSTO, στα οποία περιλαμβάνονται η Ρωσία, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, η Κιργιζία και το Τατζικιστάν.

Αναφερόμενος στο έγγραφο για την ανάπτυξη ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, ο Σοϊγκού υποστήριξε, σύμφωνα με το Tass, ότι δεν μεταβιβάζεται ο έλεγχό τους στη χώρα και «η απόφαση για τη χρήση τους παραμένει στη Μόσχα». Σύμφωνα πάντα με το Tass, ο Σοϊγκού σημείωσε ότι τα μέτρα που εφαρμόζουν η Ρωσία και η Λευκορωσία «συμμορφώνονται με όλες τις υπάρχουσες διεθνείς νομικές υποχρεώσεις».

«Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε στις 25 Μαρτίου ότι η Ρωσία, κατόπιν αιτήματος της λευκορωσικής πλευράς, θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη δημοκρατία, όπως έκαναν εδώ και καιρό οι ΗΠΑ στο έδαφος των συμμάχων τους. Σύμφωνα με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, την 1η Ιουλίου σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η κατασκευή μιας εγκατάστασης αποθήκευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας. Η Μόσχα έχει ήδη παραδώσει στο Μινσκ το πυραυλικό σύστημα Iskander, το οποίο μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα, και έχει βοηθήσει στον επανεξοπλισμό των λευκορωσικών αεροσκαφών ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν ειδικά πυρομαχικά. Οι Λευκορώσοι στρατιώτες έχουν παρακολουθήσει την κατάλληλη εκπαίδευση στη Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρει το Tass.