Skip to main content

Ιρλανδία: Διαγωνισμός για πλωτά ξενοδοχεία για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο

REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo

Το υπουργείο ένταξης της Ιρλανδίας δήλωσε ότι έλαβε πρόσφατα αρκετές προσφορές για τα λεγόμενα πλωτά καταλύματα.

Διαγωνισμό σχεδιάζει να προκηρύξει η Ιρλανδία για πλωτά ξενοδοχεία και πλοία για τη στέγαση αιτούντων άσυλο, σύμφωνα με τις σημερινές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς αγωνίζεται να φιλοξενήσει έναν πρωτοφανή αριθμό αφίξεων εν μέσω πολυετούς στεγαστικής κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σχεδόν 100.000 άνθρωποι που διαφεύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες συγκρούσεις έφτασαν στην Ιρλανδία τον τελευταίο χρόνο, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά 25 φορές σε σχέση με τον μέσο όρο του αριθμού που ζητούσε διεθνή προστασία τα προηγούμενα χρόνια.

Το περιορισμένο στεγαστικό απόθεμα της Ιρλανδίας έχει αποδειχθεί ανεπαρκές, αναγκάζοντας πολλούς τις τελευταίες εβδομάδες να κοιμούνται σε σκηνές στο δρόμο. Υπήρχαν λιγότερα από 1.000 διαθέσιμα προς ενοικίαση σπίτια για έναν πληθυσμό 5,1 εκατομμυρίων ανθρώπων στις αρχές Μαΐου, όπως έδειξαν ιστοσελίδες ακινήτων.

Υπήρξε επίσης ένας μικρός αριθμός διαμαρτυριών από ντόπιους έξω από ορισμένα κτίρια που η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Το υπουργείο ένταξης της Ιρλανδίας δήλωσε ότι έλαβε πρόσφατα αρκετές προσφορές για τα λεγόμενα πλωτά καταλύματα.

«Μετά από λεπτομερή έρευνα και ανάλυση της χρήσης τους και σε διαβούλευση με διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς, το υπουργείο αναμένεται να δημοσιεύσει RFT (αίτημα υποβολής προσφορών) για την αναζήτηση πλωτών καταλυμάτων για αιτούντες διεθνή προστασία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Οικονομικών Michael McGrath αναφέρθηκε την Τετάρτη λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει κενά κτίρια για τη φιλοξενία προσφύγων και αιτούντων άσυλο και ότι η εξέταση της χρήσης πλωτών ξενοδοχείων βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.