Ημέρα 448 από την αρχή του πολέμου: Το Κίεβο και άλλες περιοχές της Ουκρανίας δέχθηκαν τα ξημερώματα νέες επιθέσεις. Την ίδια ώρα μάλιστα, που ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας Λι Χούι βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ουκρανική πρωτεύουσα για να διερευνήσει την πιθανότητα μιας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Η σημερινή ήταν η ένατη συνεχόμενη αεροπορική επιδρομή στην πρωτεύουσα από τις αρχές Μαΐου», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση στο Κίεβο. Αντίστοιχα, ρωσικά βομβαρδιστικά εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ που προέρχονταν από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας. Στη συνέχεια, αναγνωριστικά drones πέταξαν πάνω από την πρωτεύουσα.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία έκανε λόγο για αναχαίτιση 18 ρωσικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων και έξι Kinzhal. Ωστόσο, η Μόσχα διέψευσε την εκδοχή του Κιέβου, αλλά δυτικοί αναλυτές λένε ότι η νέα στρατηγική της Ρωσίας δίνει την εντύπωση ότι προσανατολίζεται σε άμεση επίθεση κατά των συστοιχιών πυραύλων Patriot, που έχει προμηθεύσει η Δύση το Κίεβο.
Ευρωπαίοι διπλωμάτες, μιλώντας στην Ναυτεμπορική, σημειώνουν μάλιστα ότι «σε αυτή τη φάση της σύγκρουσης, η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να πλήξει ουκρανικές πόλεις ή δομές, αλλά τα δυτικά οπλικά, που έχουν μεταφερθεί στην Ουκρανία». Οπλικά συστήματα, όπως οι πύραυλοι Patriot, «είναι στην κορυφή της μαύρης λίστας του Κρεμλίνου».
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι ένας πύραυλος Kinzhal έπληξε μια συστοιχία Patriot. Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένα από τα αμυντικά αυτά συστήματα που διαθέτει το Κίεβο υπέστη ζημιά στην τελευταία επίθεση. Τα ραντάρ του συστήματος εξακολουθούν να είναι λειτουργικά και ικανά να παρακολουθούν τους ρωσικούς πυραύλους και να τους αναχαιτίζουν, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος. Η Ουκρανία αρνήθηκε την εκδοχή. Ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ είπε ότι το σύστημα Patriot δεν θα μπορούσε να καταστραφεί με ένα μόνο πλήγμα από πύραυλο Kinzhal.«Θέλω να σας πω να μην ανησυχείτε για την τύχη του Patriot», είπε ο Ιχνατ στην ουκρανική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι το Patriot είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. «Αφήστε στην άκρη όλα όσα λένε οι Ρώσοι για τις ανάγκες της προπαγάνδας τους», συνέχισε ο Ουκρανός αξιωματούχος, αντικρούοντας ουσιαστικά την εκδοχή που αναφέρουν διάφορες αμερικανικές εφημερίδες.
Δαπανηρή τακτική
Οι Ρώσοι προσπαθούν να καταστρέψουν τα δυτικά όπλα και για τις ανάγκες της προπαγάνδας, αλλά και για στρατιωτικούς λόγους: «Ο ισχυρισμός για παράδειγμα ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν αμερικανικά αμυντικά συστήματα, μπορεί να δημιουργήσει ένα αφήγημα για επικοινωνιακούς σκοπούς στο εσωτερικό της Ρωσίας. Κάτι που θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να υποστηρίξει πόσο αδύναμα είναι τα δυτικά όπλα σε σύγκριση με τα ρωσικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο, προπαγανδιστικά στον πρόεδρο Πούτιν, καθώς ο πόλεμος είναι σε μια λεπτή φάση και η Ρωσία να είναι τελματωμένη σε μια εξαντλητική σύγκρουση που περιορίζεται στο Ντονμπάς», τονίζουν στη «Ν», οι ίδιες πηγές.
Μια τέτοια στρατηγική, αν μπορεί κανείς να μιλήσει για στρατηγική, θα ήταν αρκετά δαπανηρή από οικονομική άποψη, πάντως για το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με την Ekonomichna Pravda, η οποία επικαλείται πληροφορίες από την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, η Ρωσία έχει δαπανήσει τουλάχιστον 119,08 εκατομμύρια δολάρια για τη μεγάλης κλίμακας επίθεση που εξαπολύθηκε μεταξύ 15 και 16 Μαΐου, πέρυσι.
Το Forbes έγραψε ότι ένας πύραυλος κρουζ «Kalibr» κοστίζει 6,5 εκατομμύρια δολάρια, ένας υπερηχητικός Kh-47 Kinzhal περίπου 10 εκατομμύρια, τα ιρανικής κατασκευής επιθετικά drones Shahed-136/131 μεταξύ 20.000 και 50.000 δολάρια το ένα, και τέλος, η αξία του κάθε drone Orlan-10 ανέρχεται περίπου σε 100.000 δολάρια.