Skip to main content

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πεκίνο και Κίεβο συμφώνησαν να συνεργαστούν, λέει το κινεζικό ΥΠΕΞ

Eduard Kryzhanivskyi/Press service of the Ministry of Foreign Affairs of Ukraine/Handout via REUTERS

«Δεν υπάρχει πανάκεια για την επίλυση της κρίσης».

Η Κίνα και η Ουκρανία συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεργαστούν για να συνεχίσουν τον αμοιβαίο σεβασμό τους και να διατηρήσουν την αμοιβαία επωφελή συνεργασία τους, ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Κίνα έπαιζε πάντα εποικοδομητικό ρόλο στην ανακούφιση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Ουκρανία με τον δικό της τρόπο και θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της», ανέφερε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών.

Η δήλωση ήρθε μετά την συνάντηση του Κινέζου απεσταλμένου, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένκσι.

Σημειώνεται ότι στο Κίεβο βρέθηκε ο Λι Χουί, ειδικός επιτετραμμένος της Κίνας για τις ευρασιατικές υποθέσεις, πρώην πρεσβευτής στη Μόσχα, στο πλαίσιο διπλωματικής πρωτοβουλίας με σκοπό να εξασφαλιστεί «πολιτική διευθέτηση» της ένοπλης σύρραξης, η οποία οδεύει να συμπληρώσει δεκαπέντε μήνες την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, ενώ ο Λι Χουί βρισκόταν στο Κίεβο εξαπολύθηκαν νέες ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας και άλλων περιοχών της χώρας.

Ο Λι Χουί συναντήθηκε με τον Ζελένσκι, όπως επιβεβαίωσε η Κίνα την Πέμπτη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, ο Λι συνάντησε τον Ζελένσκι και άλλους ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους. Ο Λι αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να χρησιμεύσει ως διαμεσολαβητής ειρήνης για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης. «Δεν υπάρχει πανάκεια για την επίλυση της κρίσης. Όλα τα μέρη πρέπει να ξεκινήσουν από τον εαυτό τους, να συσσωρεύσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν συνθήκες για τον τερματισμό του πολέμου και τη συμμετοχή σε ειρηνευτικές συνομιλίες», είπε ο Λι, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ

Η ανακοίνωση του Κιέβου δεν έκανε καμία αναφορά στη συνάντηση του ΛΙ με τον Ζελένσκι. Αντίθετα, ανέφερε ότι ο Λι συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και συζήτησαν «επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας μεταξύ Ουκρανίας και Κίνας», καθώς και «τρόπους για να σταματήσει η ρωσική επιθετικότητα».

Ο Κουλέμπα «εξήγησε λεπτομερώς στον Κινέζο ειδικό επιτετραμμένο τις αρχές για να υπάρξει βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη, βασισμένη στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με το ουκρανικό ΥΠΕΞ. «Υπογράμμισε πως η Ουκρανία δεν θα αποδεχθεί καμιά πρόταση που συνεπάγεται απώλεια εδαφών της ή το πάγωμα της σύρραξης», κατά την ανακοίνωση των υπηρεσιών του Κουλέμπα.

Ο Λι αναμένεται να μεταβεί έπειτα στην Πολωνία στη Γαλλία, στη Γερμανία και στη Γαλλία.

Το Κίεβο φοβάται πως θα πιεστεί να αποδεχθεί συμβιβασμό με τη Μόσχα και απαιτεί να του επιστραφούν όλα τα εδάφη που κυρίευσε η Ρωσία — συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014.

naftemporiki.gr