Skip to main content

Ισλανδία: Σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης

REUTERS/Stoyan Nenov

Συμμετέχουν περίπου 30 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.

Την πρώτη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης σε διάστημα σχεδόν 20 ετών φιλοξενεί σήμερα και αύριο η ισλανδική πρωτεύουσα, Ρέικιαβικ.

Περίπου 30 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ταξιδέψουν στην Ισλανδία την Τρίτη για μια διήμερη σύνοδο κορυφής με σκοπό να δείξουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Μεταξύ αυτών που αναμένεται να συμμετάσχουν είναι ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς και παρατηρητές από τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα συμμετάσχουν επίσης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει στόχο να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και είναι ξεχωριστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γι’ αυτό στα 46 μέλη του περιλαμβάνονται και χώρες όπως η Βρετανία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

Οι δημοκρατικές αξίες του υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο, όπου οι πολίτες μπορούν να προσάγουν τις κυβερνήσεις στα δικαστήρια σε περίπτωση παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην τέταρτη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης από την ίδρυσή του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα 46 μέλη του κορυφαίου σώματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι εντελώς ξεχωριστό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν τις αναδυόμενες απειλές όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Έτσι τα μέλη του Συμβουλίου πρόκειται να συζητήσουν πώς μπορεί να λογοδοτήσει η Ρωσία για τον πόλεμο που διεξάγει εναντίον της γειτονικής της χώρας.