Skip to main content

Στο Κίεβο υψηλόβαθμος Κινέζος απεσταλμένος- «Το Πεκίνο θέλει ειρήνη, αλλά δεν το νοιάζει ο νικητής»

REUTERS/Oleksandr Klymenko

Πολιτικοί αναλυτές και παρατηρητές της Κίνας σημειώνουν ότι, τελικά, το Πεκίνο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά ποιος 'θα κερδίσει τον πόλεμο — ή ποια μορφή θα έχει μια ειρηνευτική συμφωνία. Θέλει απλά την ειρήνη.

Ταξίδι στην Ευρώπη με στάσεις στην Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία θα πραγματοποιήσει ο Κινέζος απεσταλμένος Λι Χούι, ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, που έχει οριστεί αρμόδιος για να συζητήσει τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Στόχος του πολυήμερο ταξιδιού του είναι, σύμφωνα με το Πεκίνο, η «πολιτική διευθέτηση» της ουκρανικής κρίσης. Το ταξίδι ξεκινάει από το Κίεβο, όπου θα βρίσκεται ο Λι Χούι «στις 16 και τις 17 Μαΐου», όπως αποκάλυψε στο Γαλλικό Πρακτορείο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης. θέλοντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η Κίνα συνεχίζει έτσι τις προσπάθειές της να λειτουργήσει ως μεσολαβητής για τον τερματισμό του πολέμου, αν και έχει κατηγορηθεί ότι έχει παραμείνει «κοντά» στη Ρωσία αρνούμενη να καταδικάσει ή να επικρίνει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας. Είναι ιδεολογικά ευθυγραμμισμένο με τη Μόσχα σε μια αντιδυτική στάση, με τις δύο χώρες να δηλώνουν την επιθυμία τους να δουν έναν πιο «πολυπολικό κόσμο», εξηγεί το CNBC.

Βέβαια, προσφάτως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τηλεφώνησε στον Ουκρανό ομόλογό του για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Σι δεσμεύθηκε ότι θα στείλει ειδικούς εκπροσώπους στην Ουκρανία και θα έχει συνομιλίες με όλα τα μέρη για την επίτευξη εκεχειρίας και μια ειρηνική επίλυση.  Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε η επίσκεψη του Λι Χούι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κίνα θέλει να τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και μάλιστα σύντομα, σχολιάζει το CNBC, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο αντιλαμβάνεται ως ανεπιθύμητες παρενέργειες την απρόβλεπτη φύση του πολέμου, το άγνωστο τελικό σημείο και την παγκόσμια οικονομική αστάθεια που προκαλείται από τη σύγκρουση.

Ωστόσο, υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με την αντιληπτή ουδετερότητα της Κίνας, τις διπλωματικές ικανότητες και, εν τέλει, το τελικό της παιχνίδι ως μεσολαβητής, συμπληρώνει. «Πολιτικοί αναλυτές και παρατηρητές της Κίνας σημειώνουν ότι, τελικά, το Πεκίνο δεν ενδιαφέρεται πραγματικά ποιος ”θα κερδίσει” τον πόλεμο — ή ποια μορφή θα έχει μια ειρηνευτική συμφωνία. Αυτό που έχει σημασία για το Πεκίνο, λένε, είναι ότι γίνεται ο διεθνής εταίρος που φέρνει τη Ρωσία και την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μεσολαβεί τον τερματισμό του πολέμου».

«Η Κίνα επικεντρώνεται περισσότερο στο να εξασφαλίσει την ειρήνη παρά στο ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», όπως το έθεσε ο Ράιαν Χας, ειδικός στην Κίνα στο Ινστιτούτο Brookings και προηγουμένως ανώτερος διευθυντής Ασίας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Το Πεκίνο θα ήθελε να έχει λόγο στον καθορισμό των περιγραμμάτων οποιασδήποτε μελλοντικής ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Το Πεκίνο θα ήθελε επίσης να θεωρείται ως παράγοντας ζωτικής σημασίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και ως βασικός παράγοντας στην ευρύτερη ανάκαμψη της Ευρώπης από τη σύγκρουση».