Skip to main content

Ζελένσκι: Στο Λονδίνο ο Ουκρανός πρόεδρος – Συναντάται με Σούνακ

REUTERS/Valentyn Ogirenko

Ο Β. Ζελένσκι συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας το Σαββατοκύριακο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταβαίνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε σειρά ευρωπαϊκών χωρών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

«Σήμερα-Λονδίνο. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ηγέτης σε ό,τι αφορά την επέκταση των δυνατοτήτων μας επί του πεδίου και στον αέρα. Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί σήμερα. Θα συναντήσω τον φίλο μου Ρίσι. Θα έχουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις δια ζώσης και με αντιπροσώπους», έγραψε ο Ουκρανός πρόεδρος στη σελίδα του στο Twitter.

Ο κ. Ζελένσκι συναντήθηκε με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία.

Την περασμένη εβδομάδα, η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ξεκίνησε να προμηθεύει την Ουκρανία με πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow».

Πρόκειται για οπλικά συστήματα τα οποία κατασκευάζονται από την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων MBDA. Είναι πύραυλοι που εκτοξεύονται από αεροσκάφος και έχουν βεληνεκές μεγαλύτερο των 250 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Σήμερα, εξάλλου, ο κ. Ζελένσκι θα εκφωνήσει ομιλία μέσω βίντεο στη Διάσκεψη Κορυφής για τη Δημοκρατία της Κοπεγχάγης, όπως ανακοίνωσε η διοργάνωση.

Γαλλική δέσμευση για προμήθεια στρατιωτικής βοήθειας

Τη δέσμευση της Γαλλίας να προμηθεύσει με «δεκάδες» τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφριά άρματα μάχης την Ουκρανία απέσπασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι και μετά από την συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτό τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων των δύο χωρών που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Μακρόν στον Ζελένσκι στο Ελιζέ, το βράδυ της Κυριακής, ενώ προστίθεται πως Παρίσι και Κίεβο καλούν να επιβληθούν «νέες κυρώσεις» σε βάρος της Ρωσίας.

Συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών ζητεί ο Ζελένσκι

«Εργάζομαι για τη δημιουργία συμμαχίας μαχητικών αεροσκαφών, η χώρα μου χρειάζεται περισσότερα όπλα» δήλωσε την Κυριακή στο Βερολίνο, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που ευχαρίστησε την πολιτική ηγεσία και τον λαό της Γερμανίας.

Από την άλλη, ο κ. Σολτς επαναβεβαίωσε την προσήλωση της Γερμανίας στη στήριξη της Ουκρανίας «για όσο χρειάζεται» και εξέφρασε τον θαυμασμό και τον σεβασμό του για τη στάση των Ουκρανών από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP