Skip to main content

Εκλογές στην Τουρκία: Έπεσε κάτω από το 50% ο Ερντογάν

REUTERS/Emilie Madi

Εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώσει ποσοστό κάτω του 50%, η εκλογική αναμέτρηση θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

Οριακά κάτω από το 50% έπεσε το ποσοστό που συγκεντρώνει στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, με καταμετρημένο περίπου το 97,77% των ψήφων ( στις 4.30 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Εφόσον ο Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώσει ποσοστό κάτω του 50%, η εκλογική αναμέτρηση θα οδηγηθεί σε δεύτερο γύρο, στις 28 Μαΐου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με τα δεδομένα μέχρι τώρα, συγκεντρώνει 44,99% ενώ ο Σινάν Ογκάν 5,24%.

Πόλεμος δηλώσεων

Τα δύο στρατόπεδα, πάντως, έδιναν μέχρι αργά το βράδυ διαφορετική εικόνα σχετικά με το ποιος έχει το προβάδισμα. Σε μια πρώτη του δήλωση στις 8 μ.μ., ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «εμείς έχουμε το προβάδισμα». Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κόμματος ΑΚΡ ανέφερε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διατηρεί το προβάδισμα βάσει των αποτελεσμάτων μέχρι τώρα.

Ακολούθησε δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέσω Twitter ανέφερε ότι η «βιαστική ανακοίνωση αποτελεσμάτων» από το στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων ισοδυναμεί με «κλοπή της βούλησης του λαού». Σε νεότερη ανάρτησή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση.

Ιμάμογλου: Νέος πρόεδρος θα είναι ο Κιλιτσντάρογλου, μη βλέπετε τα αποτελέσματα του Anadolu

Την εκτίμηση ότι, τα μέχρι τώρα δεδομένα, δείχνουν ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας, εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Ο κ. Ιμάμογλου κάλεσε τους Τούρκους πολίτες, σύμφωνα με το Reuters, να μην λαμβάνουν υπόψη τα εκλογικά αποτελέσματα που μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Anadolu. Ανέφερε, δε, ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συγκεντρώνει ποσοστό 49% έναντι 45% του Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Άγκυρας σημείωσε ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει το προβάδισμα με ποσοστό 47,42%, έναντι 46,8% του Ερντογάν.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την υποβολή ενστάσεων σε εκλογικά τμήματα όπου προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου.