Skip to main content

Εκλογές στην Τουρκία – Ιμάμογλου: 49% ο Κιλιτσντάρογλου, 45% ο Ερντογάν

REUTERS/Hannah McKay

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ανέφερε ότι υπάρχουν κάλπες που παραμένουν κλειστές

Σε 49% ανέρχεται το ποσοστό που λαμβάνει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, έναντι 45% του Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σε νέες δηλώσεις του, ανέφερε ότι υπάρχουν κάλπες που παραμένουν κλειστές και οι οποίες θα ενισχύσουν τα ποσοστά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Κάνοντας λόγο για χειραγώγηση στη μετάδοση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων σε προηγούμενες εκλογές, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι κανείς δεν πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αρχικά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu. «Δεν πιστεύουμε το Anadolu», είπε χαρακτηριστικά ο Ιμάμογλου.

«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», τόνισε επίσης ο Ιμάμογλου. Και ο δήμαρχος της Άγκυρας δήλωσε πως ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται με ποσοστό 47,42%, έναντι 46,8% του Ερντογάν.

Νωρίτερα, τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται οριακά του Ερντογάν.

Πόλεμος δηλώσεων για το ποιος προηγείται

Υπενθυμίζεται ότι διαφορετική εικόνα παρουσίαζαν το βράδυ τα στρατόπεδα των δύο βασικών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας αναφορικά με το ποιος προηγείται με βάση με τα μερικά αποτελέσματα των σημερινών εκλογών.

Ενώ τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το κρατικό πρακτορείο Anadolu δίνουν προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ανάρτησή του στο twitter, περίπου στις 8 μ.μ. δήλωσε ότι εκείνος είναι αυτός που προηγείται. «Προηγούμαστε» ήταν η μονολεκτική ανάρτηση του Κιλιτσντάρογλου στο twitter.

Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν είναι αυτός που προηγείται.

Ακολούθησε δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέσω Twitter ανέφερε ότι η «βιαστική ανακοίνωση αποτελεσμάτων» από το στρατόπεδο Κιλιτσντάρογλου ενώ συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων ισοδυναμεί με «κλοπή της βούλησης του λαού». Σε νεότερη ανάρτησή του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ανέφερε ότι «δεν θα κοιμηθούμε απόψε», προειδοποιώντας ότι όλα τα ψηφοδέλτια πρέπει να συμπεριληφθούν στην καταμέτρηση.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικές εκλογές – αποτελέσματα: Προς δεύτερο γύρο Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου