Skip to main content

Τουρκικές εκλογές: Ο «παππούς της Δημοκρατίας», η μακιγιέζ του TikTok και η Αλλαγή

REUTERS/Dylan Martinez

Κάπου 5,2 εκατομμύρια νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Μια πολύ γνωστή μακιγιέζ στην Κωνσταντινούπολη με χιλιάδες followers εμφανίζεται στο Tik-Tok να διαφημίζει καλλυντικά. Αλλά δύο μέρες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, η νεαρή γυναίκα εξηγεί στους τηλεθεατές της τι μακιγιάζ πρέπει να κάνουν την Κυριακή των εκλογών: Βάζει κόκκινο στα μάγουλά της, το χρώμα της αντιπολίτευσης, και στην άκρη του ματιού της ζωγραφίζει το έμβλημα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου -του υποψήφιου για την προεδρία και ηγέτη του CHP: Εξι βέλη που συμβολίζουν τους παραδοσιακούς στόχους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Στη συνέχεια προσθέτει άλλο ένα βέλος: «Για την ελευθερία των γυναικών».

Το βίντεο της νεαρής μακιγιέζ στο Tik-Tok προσφέρει δωρεάν δημοσιότητα στην αντιπολίτευση και δείχνει πόσο πολύ οι νέοι στη Γείτονα θέλουν την αλλαγή.

Κάπου 5,2 εκατομμύρια νέοι θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές της Κυριακής. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπέρ του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Και κινητοποιούνται  υπέρ του Κιλιτσντάρογλου, και όχι μόνο με παραδοσιακά μέσα.

Ειδικά οι νεαρές γυναίκες, που φοβούνται για τη ζωή και την ελευθερία τους αν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει ξανά. Το βίντεό της στο Tik-Tok είναι δωρεάν δημοσιότητα για την αντιπολίτευση και δείχνει πόσο μεγάλο ποσοστό των νέων θέλει την αλλαγή.

Ο 69χρονος  Ερντογάν έχει πολύ λίγους υποστηρικτές μεταξύ των νέων, που ενηλικιώθηκαν χωρίς να γνωρίσουν άλλον ηγέτη στη χώρα, στα 20 χρόνια που παραμένει το ΑΚΡ στην εξουσία.

Αν και ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  είναι πέντε χρόνια μεγαλύτερος από τον αυταρχικό Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει κερδίσει τις καρδιές των νέων.

Ο Κιλιτσντάρογλου θέλει, μάλιστα αστειευόμενος, να τον αποκαλούν «Demokrat Dede » (Παππού της δημοκρατίας). Απευθύνεται στους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά μέσω των social media σχηματίζοντας με τα χέρια του το σήμα της καρδιάς. Υπόσχεται μια «ελεύθερη χώρα» εάν  τον βοηθήσουν στην αλλαγή της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι ο μέσος όρος ηλικίας στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι γύρω στα 30 χρόνια, αυτός είναι ένας σημαντικός δείκτης για το αποτέλεσμα των εκλογών την Κυριακή. Οι νεαροί Τούρκοι  θέλουν τον «παππού της δημοκρατίας» για πρόεδρο.

Καλύτερη προεκλογική εκστρατεία

Τούρκοι συνάδελφοι λένε στην «Ναυτεμπορική» ότι η  προεκλογική εκστρατεία της αντιπολίτευσης πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Ακόμη και σε πόλεις όπου το ΑΚΡ του Ερντογάν  κυριαρχεί εδώ και χρόνια, οι συγκεντρώσεις του Κιλιτσντάρογλου ήταν πιο μαζικές. «Οι πολίτες πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης με τη θέλησή τους, ακόμη και με κίνδυνο, καθώς το βαθύ κράτος τους απειλεί. Αντίθετα, η ξοδεύει μεγάλα ποσά και ασκεί πολιτική πίεση στους υποστηρικτές του Ερντογάν για να γεμίσουν γήπεδα και πλατείες, όταν μιλάει ο πρόεδρος», τονίζουν στη «Ναυτεμπορική», Τούρκοι  δημοσιογράφοι.

Αυτό φάνηκε και στις δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις των υποψηφίων το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση του Κιλιτσντάρογλου – παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να δυσκολέψει την παρουσία τους καθώς έκλεισε το μετρό – ο Ερντογάν επιστράτευσε 10.000 αστικά λεωφορεία για τη δική της συγκέντρωση για να γεμίσουν το παλιό αεροδρόμιο.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στη «Ναυτεμπορική»: Σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη, κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Κιλιτσντάρογλου προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις του Ερντογάν, αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών παραμένει αβέβαιο. «Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις αναξιόπιστες  δημοσκοπήσεις, αλλά  στο γεγονός ότι η κυβέρνηση Ερντογάν θα επιχειρήσει να κάνει νοθεία», λέει γνωστός Τούρκος σχολιαστής. Η αντιπολίτευση έχει κινητοποιήσει μάλιστα 500.000 εκλογικούς  παρατηρητές, που θα είναι παρόντες σε κάθε κάλπη.

«Υπάρχουν όμως ακόμα περιθώρια νοθείας, ειδικά στις κουρδικές περιοχές, όπου ορισμένα εκλογικά κέντρα είναι μέσα σε στρατώνες-υποτίθεται για λόγους ασφαλείας. Αλλά και στις σεισμόπληκτες περιοχές ,όπου οι εκλογικοί κατάλογοι είναι λειψοί, και στην κεντρική Ανατολία, όπου η αντιπολίτευση  δεν είναι ισχυρή για να κάνει τους ελέγχους.«Τα πάντα  θα εξαρτηθούν από το αν θα κερδίσουμε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής», ο Μουσταφά Γενερόγλου, ηγετικό στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Deva, το οποίο συμμετέχει των έξι κομμάτων που στηρίζουν τον Κιλιτσντάρογλου. «Αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος στις 28 Μαΐου , τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, καθώς οι πιέσεις θα είναι τρομακτικές»