Skip to main content

Κυρώσεις στα ρωσικά γεωργικά προϊόντα θέλει η Πολωνία

«Έχουμε ένα πρόβλημα πλεονάσματος», δήλωσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ

Η Πολωνία θα ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στα ρωσικά γεωργικά προϊόντα που εισέρχονται στο μπλοκ, δήλωσε ο απεσταλμένος της Βαρσοβίας στις Βρυξέλλες.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιβληθούν άμεσα κυρώσεις στα ρωσικά γεωργικά προϊόντα», δήλωσε ο Αντρζέι Σαντός, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΕ έχει επιβάλει 10 γύρους κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά δεν έχει αγγίξει τα αγροτικά προϊόντα λόγω της απειλής για την επισιτιστική ασφάλεια, ιδίως στην Αφρική.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν την επόμενη εβδομάδα έναν 11ο γύρο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η έκκληση του Σαντός για κυρώσεις σε προϊόντα διατροφής έρχεται αμέσως μετά τη ρήξη της Βαρσοβίας με το Κίεβο για την επιβολή περιορισμών στα ουκρανικά σιτηρά που εισέρχονται στην Πολωνία και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Με τους Πολωνούς αγρότες να υποφέρουν από την πτώση των τιμών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνήψε στα τέλη Απριλίου μια κατ’ αρχήν συμφωνία με την Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία για να επιτρέψει τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών μέσω των χωρών τους χωρίς να εισέλθει κανένα από αυτά στις εγχώριες αγορές τους. Μέσα σε μια εβδομάδα, ωστόσο, η συμφωνία αυτή είχε ήδη καταρρεύσει.

Ενώ οι δυτικές κυβερνήσεις συνήθως απέχουν από το να εμποδίζουν την πώληση τροφίμων, ιδίως εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης πείνας, η Ευρώπη δεν αντιμετωπίζει αυτό το ζήτημα, δήλωσε ο Σαντός.

«Ακριβώς το αντίθετο», συνέχισε. «Έχουμε ένα πρόβλημα πλεονάσματος» που σχετίζεται με τις ουκρανικές εισαγωγές.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico