Skip to main content

Σερβία: Δέσμευση Βούτσιτς για «αφοπλισμό» της χώρας μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις

EPA/ANDREJ CUKIC

«Ξέρω ότι αυτό δεν θα είναι δημοφιλές - θα υπάρξει αντίσταση από τα λόμπι», είπε ο πρόεδρος της χώρας.

Αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο των όπλων αλλά και ενίσχυση της ασφάλειας στα σχολεία της Σερβίας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μετά τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις που σημειώθηκαν στη χώρα μέσα σε δύο ημέρες.

Ανακοινώνοντας τον «σχεδόν πλήρη αφοπλισμό» της Σερβίας, ο Βούτσιτς ανέφερε ότι ο επίσημος απολογισμός των των δύο επιθέσεων, το μακελειό σε σχολείο στο Βελιγράδι την Τρίτη και την επίθεση σε τρία χωριά έξω από την πρωτεύουσα αργά την Πέμπτη, ανέρχεται σε τουλάχιστον 17 νεκρούς και 21 τραυματίες.

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε συστημικές αλλαγές για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια για κάθε παιδί, για όλους», είπε ο Βούτσιτς. «Ξέρω ότι αυτό δεν θα είναι δημοφιλές – θα υπάρξει αντίσταση από τα λόμπι», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σέρβος πρόεδρος, από τους 400.000 κατόχους όπλων που εκτιμάται ότι υπάρχουν στη χώρα με πληθυσμό 6,8 εκατ., ο αριθμός των κατόχων άδειας θα μειωθεί μεταξύ 30.000 και 40.000.

Πρότεινε επίσης μορατόριουμ στις άδειες οπλοφορίας ανεξαρτήτως τύπου όπλου, με αναθεώρηση των αδειών κατοχής ελαφρών όπλων, πέραν των κυνηγετικών, και πιο συχνούς ιατρικούς και ψυχολογικούς ελέγχους των κατόχων όπλων.

Η νέα νομοθεσία θα επιδιώξει επίσης να δημιουργήσει μια μόνιμη αστυνομική παρουσία σε κάθε σχολείο, μια προσπάθεια που θα περιλαμβάνει την πρόσληψη περίπου 1.200 αξιωματικών σε ένα χρόνο, είπε ο Βούτσιτς.

Το μακελειό στο δημοτικό σχολείο της σερβικής πρωτεύουσας, όταν 14χρονος άνοιξε πυρ την Τρίτη εναντίον συμμαθητών, σκοτώνοντας εννέα άτομα, ήταν ήδη η μεγαλύτερη επίθεση της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα.

Ακολούθησε όμως και δεύτερο περιστατικό με μαζικούς πυροβολισμούς αργά την Πέμπτη, όταν ένας ένοπλος 21χρονος επιτέθηκε σε μια περιοχή περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, σκοτώνοντας τουλάχιστον οκτώ άτομα. Ο ύποπτος δράστης συνελήφθη από τις αρχές την Παρασκευή. Πάντως ο Βούτσιτς χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» το χθεσινό μακελειό στην κεντρική Σερβία, αναφέροντας ότι ήταν μία «επίθεση εναντίον όλων μας».

Η Σερβία δεν ήταν προηγουμένως γνωστή για τέτοια περιστατικά αιματοχυσίας, που έχουν συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα.