Skip to main content

Η ΕΕ παρήγγειλε 9 δόσεις εμβολίου κατά του covid, ανά πολίτη

Shutterstock

Γιατί παραγγέλθηκαν τόσες πολλές δόσεις; Το ερώτημα διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, εκφράζοντας την έκπληξή της για το γεγονός ότι η ΕΕ επέδειξε τόσο υπερβολικά μεγάλο ζήλο για να συνεργαστεί με ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες

Η ΕΕ αγόρασε από τις φαρμακευτικές εταιρείες, 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με την γερμανική Die Welt. «Οι τεράστιες αυτές ποσότητες θα ήταν αρκετές «για να εμβολιαστεί κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον εννέα φορές κατά του κορωνοϊού», γράφει η γερμανική εφημερίδα και αποκαλύπτει ότι μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί για εμβόλια μόλις το ένα τέταρτο της παραγγελθείσας ποσότητας.

Γιατί παραγγέλθηκαν τόσες πολλές δόσεις; Το ερώτημα διατυπώνει η γερμανική εφημερίδα, εκφράζοντας την έκπληξή της για το γεγονός ότι η ΕΕ επέδειξε τόσο υπερβολικά μεγάλο ζήλο για να συνεργαστεί με ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες

Η Tagesspiegel τονίζει ότι η πίεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν μπορεί από μόνη της να εξηγήσει την τεράστια παραγγελία. Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι υπάρχουν καταγγελίες για επιχειρηματικά συμφέροντα που έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ πολιτικών της ΕΕ και φαρμακευτικών εταιρειών δεν μπορούσαν να ταυτιστούν με το «summum bonum», το συμφέρον για το κοινό καλό.

Σύμφωνα με έρευνα των New York Times , κατά την παραγγελία εμβολίων από την Pfizer, η «προσωπική διπλωματία» μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του αφεντικού της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, πιθανώς έπαιξε σημαντικό, αν και ασαφή ακόμη, ρόλο.

Απαντήσεις θα μπορούσαν να δώσουν τα SMS μεταξύ της Φον ντερ Λάιεν και του Μπουρλά, αλλά αυτά φέρεται να έχουν σβηστεί από την Κομισιόν. Η Επιτροπή της ΕΕ δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα. «Ισχυρίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια έγιναν εξ ονόματος όλων των χωρών της ΕΕ και υπόκεινται σε υποχρέωση εμπιστευτικότητας», υποστηρίζει ο δημοσιογράφος Ερικ Μπονσέ, ανταποκριτής Γερμανικών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες.

Μήνυση κατά της φον ντερ Λάιεν

Ένας «λομπίστας» στις Βρυξέλλες, ο Φρεντερίκ Μπαλντά, διαπιστευμένος στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, υπέβαλε τώρα μήνυση κατά της φον ντερ Λάιεν για « σφετερισμό αξιώματος και κατάχρηση εξουσίας», για «καταστροφή δημοσίων εγγράφων» και για «παράνομη εκπροσώπηση συμφερόντων και διαφθορά».

Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδη, τονίζει πάντως ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση. «Όλες οι συμβάσεις, είτε από την Pfizer είτε με άλλες εταιρείες ,είχαν περάσει από τη νομοθετική διαδικασία», τόνισε η Κύπρια Επίτροπος.

Όπως ανέφεραν όμως οι Financial Times, τώρα γίνονται τουλάχιστον επαναδιαπραγματεύσεις με την Pfizer επειδή οι ποσότητες εμβολίων που παραγγέλθηκαν ήταν πολύ μεγάλες.

Η Pfizer συμφώνησε μάλιστα να επαναδιαπραγματευτεί, υπό συγκεκριμένες συνθήκες: Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία συμφώνησε σε επέκταση της σύμβασης από το 2023 στο 2026, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις συνομιλίες.

Σύμφωνα με την Die Welt πάντως , όταν η Στέλλα Κυριακίδη παρουσίασε την αλλαγή της σύμβασης στους υπουργούς Υγείας των 27 σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση στα μέσα Μαρτίου, συνάντησε αντίσταση από τέσσερα κράτη μέλη: Από τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουγγαρία.

Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων χωρών ζητούν μια νέα, πιο δίκαιη συμφωνία προς το δημόσιο συμφέρον. «Δεν συμφωνούμε με παραδόσεις που υπερβαίνουν τις ανάγκες των κρατών μελών και που τα κράτη μέλη δεν θέλουν, ειδικά εάν δεν υπάρχει νομική σαφήνεια σχετικά με την περαιτέρω χρήση των εμβολίων», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, κυκλοφόρησε η πρόταση ότι η Κομισιόν θα αγοράσει τα πλεονάζοντα εμβόλια από τα κράτη μέλη «για να τα δωρίσει σε περιοχές που έχουν ανάγκη».