Skip to main content

Η υπερχρεωμένη Σρι Λάνκα, πουλάει 100.000 macaca στην Κίνα – Αγωνία για την τύχη τους

Διαμαρτυρίες , καθώς πολλοί πιστεύουν ότι οι πίθηκοι κατευθύνονται τελικά σε εργαστήρια πειραμάτων ή σε εστιατόρια

Η υπερχρεωμένη Σρι Λάνκα έχει τόσο μεγάλη έλλειψη μετρητών που σκέφτεται να διαθέσει περισσότερες από 100.000 μαϊμούδες στην Κίνα, προκαλώντας τη μαζική οργή των ακτιβιστών για τα ζώα.

Την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι διόρισε μια επιτροπή για να διερευνήσει το ενδεχόμενο να στείλει τις μαϊμούδες macaca, που είναι μοναδικές στη χώρα, για να εκτεθούν σε κινεζικούς ζωολογικούς κήπους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιστότοπο telegraph.co.uk, η Κίνα διαθέτει μόνο 18 ζωολογικούς κήπους, οι οποίοι, θεωρητικά, θα έπρεπε να στεγάσουν ο καθένας από αυτούς περίπου 5.000 πιθήκους.

Κορυφαίος περιβαλλοντολόγος από τη Σρι Λάνκα, ο Nayanaka Ranwella, υποστήριξε ότι τα ζώα θα μπορούσαν αντ’ αυτού να βρεθούν σε κινεζικά εστιατόρια.

Τέσσερις οργανώσεις προστασίας των ζώων της Σρι Λάνκα υποστήριξαν επίσης σε κοινή δήλωσή τους ότι οι πίθηκοι κατευθύνονται τελικά σε εργαστήρια πειραμάτων.

Πληθωρισμός πάνω από 50%

Τον Μάρτιο, η Σρι Λάνκα, όπου ζουν 22 εκατομμύρια άνθρωποι, συμφώνησε στην -πολυαναμενόμενη- συμφωνία διάσωσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αφού αθέτησε την πληρωμή χρέους ύψους τουλάχιστον 32 δισεκατομμυρίων λιρών το 2022. Ήταν η πρώτη χρεοκοπία στην ιστορία της χώρας.

Παρόλα αυτά, οι συνθήκες παραμένουν απελπιστικές για πολλούς, με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 50% – τον υψηλότερο στην Ασία.

Εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των τιμών των τροφίμων, φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν διαπιστώσει ότι τα μισά νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση τροφίμων από τα παιδιά τους, ενώ το ένα τέταρτο των ενηλίκων παραλείπει τακτικά γεύματα.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Σρι Λάνκα είναι μόνο 400 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας, λιγότερο και από το μηνιαίο κόστος εισαγωγής καυσίμων. Η κυβέρνηση οφείλει περίπου 5,7 δισεκατομμύρια λίρες στην Κίνα.

Τον περασμένο μήνα, η κινεζική κυβέρνηση συμφώνησε να αναδιαρθρώσει αυτό το δάνειο, δίνοντας στη χώρα περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή τους.

«Aηδία»

Ο Navin Dissanayake, μέλος του κυβερνώντος Ενωμένου Εθνικού Κόμματος, καταδίκασε τη σχεδιαζόμενη εξαγωγή των πιθήκων στην Κίνα ως «αηδία».

Ένας αξιωματούχος της Σρι Λάνκα, ο Bandula Gunawardana, είπε ότι συζητήσεις για τη μαζική εξαγωγή πιθήκων διεξάγονταν με μια κινεζική εταιρεία και όχι με την κυβέρνηση.

Η κινεζική πρεσβεία στη Σρι Λάνκα έχει επίσης αρνηθεί ότι οποιοδήποτε κινεζικό κρατικό υπουργείο ζήτησε την αποστολή πιθήκων, σύμφωνα με τον κ. Dissanayake.

Το 2014, η Κίνα αυστηροποίησε τους νόμους της σχετικά με την κατανάλωση σπάνιων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των χρυσών πιθήκων, απειλώντας με φυλάκιση τους ανθρώπους που έτρωγαν αυτά τα είδη για έως και δέκα χρόνια.

Ωστόσο, άλλοι πίθηκοι εξακολουθούν να σερβίρονται σε πολλά εστιατόρια στη χώρα και σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου παραδοσιακά θεωρούνται λιχουδιά και μάλιστα από ορισμένους πιστεύεται ότι έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες.

naftemporiki.gr