Skip to main content

Σερβία – Κόσοβο: Νέες εντάσεις στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας με φόντο τις έκτακτες δημοτικές εκλογές

REUTERS/Valdrin Xhemaj

Αποχή των Σέρβων από τις δημοτικές εκλογές σε τέσσερις δήμους στο βόρειο Κόσοβο.

Το μποϊκοτάζ των έκτακτων δημοτικών εκλογών της Κυριακής σε τέσσερις δήμους του βορείου Κοσόβου αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των Σέρβων του Κοσόβου, με την προτροπή του Βελιγραδίου.

Την ερχόμενη Κυριακή 23 Απριλίου διεξάγονται εκλογές στους δήμους Βόρεια Μιτρόβιτσα, Λεπόσαβιτς, Ζβέτσαν και Ζούμπιν Πότοκ, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Πρόκειται για τους δήμους από τους οποίους, τον Νοέμβριο του 2022, οι Σέρβοι αποχώρησαν ομαδικά από όλα τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν εξαιτίας της άρνησης των Σέρβων να παραχωρήσουν χώρο για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας ξεπεράστηκαν με την τοποθέτηση κοντέινερ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε τους Σέρβους στο Κόσοβο να παραμείνουν ήρεμοι και να μην απαντούν σε προβοκάτσιες, κατά την ημέρα των έκτακτων δημοτικών εκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε «ντροπή της Ευρώπης».

Ευρωκοινοβουλιο: Ταξίδια για τους πολίτες του Κοσόβου εντός ΕΕ χωρίς βίζα για έως και 90 ημέρες

Σε συνέντευξή του, χθες Πέμπτη το βράδυ, ανέφερε ότι η αποχή των Σέρβων αποτελεί αντίδραση στην άρνηση της Πρίστινας να εφαρμόσει τη συμφωνία των Βρυξελλών που επετεύχθη το 2013 για τη σύσταση της Ένωσης Σερβικών Δήμων.

Κατηγόρησε, δε, τον διεθνή παράγοντα για υποκρισία λέγοντας ότι ανέχεται την καταπάτηση των δημοκρατικών αξιών από την πλευρά της Πρίστινας ενώ, αν το Βελιγράδι -όπως είπε- διοργάνωνε εκλογές από τις οποίες θα απείχε μία εθνική μειονότητα, θα υπήρχαν έντονες αντιδράσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ