Skip to main content

Επίσκεψη Λαβρόφ στη Βραζιλία, δυσθυμία από την Ουάσινγκτον

RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT/EPA

Αν και η Βραζιλία ψήφισε να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο, ο Λούλα ντα Σίλβα ήταν συχνά αμφίθυμος σχετικά με τη σύγκρουση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, πρόκειται να φτάσει στη Μπραζίλια σήμερα Δευτέρα για συνομιλίες με τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Μάουρο Βιέιρα, στην τελευταία από μια σειρά διμερών συναντήσεων που ενδέχεται να αναστατώσουν τις ΗΠΑ.

Ο Λαβρόφ φτάνει ακριβώς τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, επιστρέφει από κρατική επίσκεψη στην Κίνα και οι δύο αποστολές αποτελούν μέρος μιας διπλωματικής επαναφοράς που επιδιώκει ο Λούλα από τότε που επέστρεψε στην εξουσία φέτος, καθώς προσπαθεί να ανακτήσει τη διεθνή φήμη της Βραζιλίας.

Για τη Βραζιλία, αυτό σημαίνει ανοικοδόμηση και διατήρηση δεσμών με όλους τους εταίρους, ανεξάρτητα από τις γεωπολιτικές εντάσεις αλλού.

«Για να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική, η Βραζιλία πρέπει να έχει θετικές σχέσεις με όλες τις χώρες», δήλωσε ο Ρούμπενς Ντουάρτε, συντονιστής του Mundolab, ενός ερευνητικού κέντρου διεθνών σχέσεων με έδρα τη Βραζιλία.

Είναι επίσης μια ρεαλιστική προσέγγιση: οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Βραζιλίας είναι η Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ η χώρα της Νότιας Αμερικής βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για τις εισαγωγές λιπασμάτων.

Αλλά ο Λούλα ντα Σίλβα έχει επίσης πιο φιλόδοξους στόχους εξωτερικής πολιτικής και φιλοδοξεί ακόμη και η Βραζιλία να παίξει έναν ειρηνευτικό ρόλο στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Λούλα έδειξε για πρώτη φορά το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Όλαφ Σολτς τον Ιανουάριο, όταν απέρριψε το αίτημα του καγκελαρίου να συνεισφέρει η Βραζιλία με πυρομαχικά στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας.

Έκτοτε έθεσε την ιδέα μιας «λέσχης ειρήνης» ουδέτερων χωρών με έναν αριθμό ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και, κατά τη διάρκεια του αναβληθέντος ταξιδιού του στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα, του Σι Τζινπίνγκ. Έστειλε τον κορυφαίο του σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής, Σέλσο Αμορίμ, για να συζητήσει τις προοπτικές ειρήνης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ένα διακριτικό ταξίδι στη Μόσχα στα τέλη Μαρτίου.

Τέτοιες χειρονομίες και η επίσκεψη του Λαβρόφ – μέρος μιας περιοδείας στη Λατινική Αμερική που θα τον οδηγήσει στη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα, προπύργια του αντιαμερικανικού αισθήματος – δεν ταιριάζουν στην Ουάσιγκτον.

Αν και η Βραζιλία ψήφισε να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο, ο Λούλα ήταν συχνά αμφίθυμος σχετικά με τη σύγκρουση. Πρόσφατα πρότεινε η Ουκρανία να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την Κριμαία για να επιτύχει την ειρήνη και μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κίνα το Σάββατο, είπε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να σταματήσουν να ενθαρρύνουν τον πόλεμο» και ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «πρέπει να αρχίσει να μιλά για ειρήνη».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian