Skip to main content

Η διαρροή των εγγράφων απειλεί το δόγμα Μπάιντεν

Μετά τη δημοσίευση πάνω από 100 εγγράφων με εκρηκτικές πληροφορίες των ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τι έχει συμβεί και να ηρεμήσει τους συμμάχους της

«Θα γυρίσουμε κάθε πέτρα μέχρι να μάθουμε το πώς έγινε η διαρροή των απόρρητων εγγράφων και την έκταση του περιστατικού», δήλωσε ο υπουργός Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Όστιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άντονι Μπλίνκεν.

Μετά τη δημοσίευση πάνω από 100 εγγράφων με εκρηκτικές πληροφορίες των ΗΠΑ, κυρίως για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τι έχει συμβεί και να ηρεμήσει τους συμμάχους της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και επανέλαβε «τη συνεχή υποστήριξή  προς την Ουκρανία και τις προσπάθειές της να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία».

«Λαμβάνουμε το θέμα πολύ, πολύ σοβαρά» είπε ο Όστιν, προσθέτοντας ότι το έχει παραπέμψει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει ξεκινήσει «ποινική έρευνα».

Η «Washington Post»

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο ευαίσθητες λεπτομερείς πληροφορίες έρχονται στο φως. Η «Washington Post» αποκάλυψε ένα έγγραφο που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί. Σε αυτό, οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών εμφανίζονται απαισιόδοξες για τις πιθανότητες επιτυχίας μιας εαρινής επίθεσης της Ουκρανίας.

Ο υπουργός Αμυνας Όστιν είπε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ολέξι Ρέζνικοφ και είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτόν και στην ουκρανική ηγεσία. «Κάνουν αυτό που κάνει ένας ηγέτης: Πολεμούν τον αντίπαλο».

Η «Washington Post» γράφει πάντως ότι στο έγγραφο τονίζεται πώς οι Ουκρανοί πιθανότατα θα αποτύχουν στα σχέδιά τους να ανακαταλάβουν τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία. Ο λόγος για αυτό είναι οι δυσκολίες στην αύξηση των στρατευμάτων και οι ελλείψεις πυρομαχικών και εξοπλισμού. Τα ρωσικά στρατεύματα είναι πολύ ισχυρά. Οι μυστικές υπηρεσίες είναι επομένως της άποψης ότι η εαρινή επίθεση της Ουκρανίας θα αποφέρει «μέτρια εδαφικά κέρδη».

Το δημοσίευμα της εφημερίδας έρχεται σε αντίθεση με τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία επαινεί συνεχώς τη στρατιωτική δύναμη των Ουκρανών. Ο επικεφαλής  του Πενταγώνου αρνήθηκε πάντως να το σχολιάσει.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ, τα έγγραφα περιέχουν πληροφορίες και χάρτες που δείχνουν την πορεία του μετώπου και τις τοποθεσίες των ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων και τη δύναμή τους. Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για υποτιθέμενα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για το πώς ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να προετοιμαστεί για μια εαρινή επίθεση.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν μάλιστα τον εκπληκτικό βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν διεισδύσει στις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών της Ρωσίας, επιτρέποντας στους αξιωματούχους να στέλνουν στην Ουκρανία προειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για τις ρωσικές επιχειρήσεις.

«Η αποκάλυψη του πόσο βαθιά έχουν εισχωρήσει οι ΗΠΑ στον στρατιωτικό μηχανισμό της Ρωσίας θα μπορούσε να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας» αναφέρει το CNN προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχει ήδη αλλάξει ορισμένα σχέδια μάχης λόγω της διαρροής.

Κατασκοπεία των συμμάχων

Η συγκλονιστική διαρροή των απόρρητων εγγράφων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξελίσσεται πάντως σε μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αγωνίζεται να δώσει απαντήσεις στο Κογκρέσο, το κοινό και τους συμμάχους των ΗΠΑ.

Την ώρα που ο πρόεδρος Μπάιντεν πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιρλανδία, την πατρίδα των προγόνων του – η διαρροή απειλεί να υπονομεύσει δύο καθοριστικά στοιχεία της εξωτερικής του πολιτικής: την ενίσχυση των συμμαχιών των ΗΠΑ και την υποστήριξη της Ουκρανίας.

Τα έγγραφα υποδηλώνουν όμως ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τους κορυφαίους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες της Ουκρανίας, καθώς και άλλους βασικούς στρατιωτικούς εταίρους όπως η Νότια Κορέα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.

Οι Νοτιοκορεάτες, οι Ισραηλινοί και οι Ουκρανοί έχουν  σοκαριστεί μαθαίνοντας ότι οι ΗΠΑ τους κατασκοπεύουν – οι σύμμαχοι συλλέγουν συστηματικά πληροφορίες ο ένας για τον άλλον. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέας αντέδρασαν με οργή και κατηγόρησαν τις ΗΠΑ για παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους για να τους καθησυχάσουν αφού ένα έγγραφο πρότεινε σενάρια στα οποία το Ισραήλ θα μπορούσε να πιεστεί να παράσχει  βοήθεια στην Ουκρανία.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διέψευσαν τους ισχυρισμούς που προκύπτουν από τα έγγραφα ότι ο στρατός τους σχεδίαζε να παράγει κρυφά 40.000 πυραύλους για τη Ρωσία και να το κρύψει από τη Δύση.

Το να πειστούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ότι «η Αμερική επέστρεψε»ήταν μια κεντρική αποστολή και πρόκληση για τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει μεν συσπειρώσει διεθνείς συνασπισμούς, αλλά αντιμετωπίζει σκεπτικισμό από τις κυβερνήσεις που φοβούνται την επιστροφή του πρώην προέδρου Τραμπ, γράφει η αμερικανική ιστοσελίδα Axios.

«Ορισμένοι ειδικοί και δυτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η διαρροή του Πενταγώνου – που αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν αντιπάλους και συμμάχους – θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη και την ανταλλαγή πληροφοριών με τους εταίρους σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη στιγμή στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Προς το παρόν, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν σε μεγάλο βαθμό συγκρατηθεί να επιτεθούν στην κυβέρνηση Μπάιντεν. Ορισμένοι σχολιαστές υποστηρίζουν πάντως ότι η διαρροή των εγγράφων θα ενισχύσει εκείνους που ζητούν τερματισμό της αμερικανικής βοήθειας στην Ουκρανία.