Skip to main content

Χιλή: Μείωσε την εβδομαδιαία εργασία σε 40 ώρες από 45

REUTERS/Rodrigo Garrido

Ο νόμος αποτελεί μια μικρή νίκη για την κυβέρνηση.

Σήμερα ενέκρινε το Κογκρέσο της Χιλής ένα νομοσχέδιο που αφορά τη σταδιακή μείωση της εβδομαδιαίας εργασίας από 45 ώρες σε 40. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια νομοθετική νίκη για τον πρόεδρο Γκαμπριέλ Μπόριτς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Μπόριτς, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι τα καθήκοντά του υποσχόμενος μια φιλόδοξη ατζέντα κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, έχει υποστεί αρκετές αποτυχίες, όπως η απόρριψη από τους ψηφοφόρους ενός προοδευτικού νέου συντάγματος και η νομοθετική ήττα για ένα βασικό φορολογικό νομοσχέδιο.

Παρ’ όλα αυτά, ο νόμος για την εβδομαδιαία εργασία, ο οποίος αναμένει τώρα την υπογραφή του Μπόριτς, αποτελεί μια μικρή νίκη για μια κυβέρνηση που προσπαθεί να απομακρύνει τη χώρα από το σύνταγμα της ελεύθερης αγοράς.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε συντριπτική υποστήριξη με 127 ψήφους υπέρ και μόλις 14 κατά, έρχεται σε μια εποχή που χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Βρετανία και η Ισπανία, πειραματίζονται με την περαιτέρω μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας.

Αρκετές εταιρείες στη Χιλή έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσουν το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού γίγαντα χαλκού Codelco, ο οποίος νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι θα επιδιώξει να εφαρμόσει την εβδομάδα εργασίας των 40 ωρών έως το 2026.

naftemporiki.gr