Skip to main content

Μπορούν Μακρόν και φον ντερ Λάιεν να λειάνουν τις σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας;

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Ε.Ε. και Κίνα συμφώνησαν ότι πρέπει να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά και ότι οι εμπορικές τους σχέσεις θα πρέπει να εξισορροπηθούν.

Τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην Κίνα την Πέμπτη, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν συναντήσεις με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους αξιωματούχους, ευελπιστώντας να πείσουν την Κίνα να παίξει σημαντικότερο ρόλο στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα πολλά πρόσωπα της ΕΕ: Μακρόν και φον ντερ Λάιεν μαζί -και χώρια- στην Κίνα

«Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική», είπε ο κ. Μακρόν στον κ. Σι κατά τη διμερή τους συνάντηση στο Πεκίνο. Η κ. φον ντερ Λάιεν είχε παρόμοια προσέγγιση, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να πείσουν την Κίνα να καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα.

«Διατήρηση του διαλόγου»

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, επισήμως, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι ουδέτερο στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, η συνάντηση του κ. Σι με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 21 Μαρτίου εγκαινίασε «μια νέα εποχή συνεργασίας» μεταξύ Πεκίνου και Μόσχας και οι ηγέτες της Ε.Ε. εξέφρασαν την ανησυχία ότι η Κίνα θα μπορούσε να υποστηρίξει στρατιωτικά τη Ρωσία. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν να μειωθεί η οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα.

Ωστόσο, τόσο ο κ. Μακρόν όσο και η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσαν σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι είναι σημαντική η «διατήρηση του διαλόγου» με την Κίνα, δεδομένων των στενών δεσμών της με τη Ρωσία. Μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Σι, είπαν ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να πραγματοποιηθούν «το συντομότερο δυνατό» και επανέλαβαν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα. Η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι ο Κινέζος πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος να συνομιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Σι Τζινπίνγκ είπε ότι η Κίνα και η Γαλλία έχουν την ικανότητα και την ευθύνη να υπερβούν τις διαφορές τους και χαιρέτισε την επίσκεψη Μακρόν, τονίζοντας ότι θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις Κίνας – Ευρώπης.

Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Η αντιπροσωπεία που συνόδευε τον Μακρόν

Μετά την άφιξή του στο Πεκίνο την Τετάρτη, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στη μείωση των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα. Σύμφωνα με πηγές της γαλλικής προεδρίας, το Παρίσι επιθυμεί να εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις με το Πεκίνο, έπειτα από μια περίοδο αστάθειας.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, η υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, πρόσωπα από τον χώρο του πολιτισμού, καθώς και στελέχη γαλλικών επιχειρήσεων, ήταν μέρος της αντιπροσωπείας του κ. Μακρόν. Λίγο μετά τη συνάντηση Μακρόν – Σι, η Airbus ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει δεύτερη γραμμή συναρμολόγησης στην Κίνα, η οποία θα της επιτρέψει να διπλασιάσει την παραγωγική της ικανότητα στη χώρα. Ωστόσο, δεν είναι όλοι στην Ε.Ε. πεπεισμένοι ότι η προσέγγιση «business as usual» μπορεί να λειτουργήσει με την Κίνα στο τρέχον γεωπολιτικό κλίμα.

Η φον ντερ Λάιεν αναγνωρίζει τις ανισορροπίες

Η πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία τάχθηκε υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης της Ε.Ε. έναντι της Κίνας την περασμένη εβδομάδα, ήταν κατηγορηματική μετά τις συναντήσεις της με τον πρόεδρο Σι και άλλους Κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο. Σε τριμερή συνάντηση με τον κ. Μακρόν και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι δεν βλέπει την «αποσύνδεση από την Κίνα» ως βιώσιμη ή επιθυμητή στρατηγική για την εξομάλυνση των σχέσεων Κίνας – Ε.Ε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι και κρίσιμες ανισορροπίες στην οικονομική τους σχέση που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας «πάγωσαν» από το 2021, όταν οι διαπραγματεύσεις για τη Συνολική Συμφωνία Επενδύσεων (CAI), σταμάτησαν. Μιλώντας στη Deutsche Welle, o πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ε.Ε. στο Πεκίνο, Γιοργκ Βούτκε, ο οποίος συναντήθηκε με πρόεδρο της Κιμισιόν πριν τις συναντήσεις της με Κινέζους αξιωματούχους, δήλωσε ότι η επικύρωση της Συνολικής Συμφωνίας Επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τις κινεζικές εταιρείες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι επί του παρόντος η αντιμετώπιση των εμπορικών ανισορροπιών σε ένα γεωπολιτικό ναρκοπέδιο, ήταν ο κύριος στόχος για την κ. φον ντερ Λάιεν.

«Οι Ευρωπαίοι αγαπούν τα κινεζικά προϊόντα και οι κινεζικές πωλήσεις στην Ε.Ε. ήταν απίστευτες. Πέρυσι, έστειλαν 6,4 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια στην Ευρώπη, ενώ η Ε.Ε. έστειλε μόνο 1,6 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια» είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδύσεις της Ε.Ε. στην Κίνα έχουν μειωθεί έως και 50%.

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναγνώρισε αυτά τα ζητήματα και είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή της με τον κ. Σι ότι ζήτησε την επανάληψη του οικονομικού διαλόγου Ε.Ε. – Κίνας.

Ένταση στα στενά της Ταϊβάν

Η επίσκεψη της κ. φον ντερ Λάιεν και του κ. Μακρόν πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων στα στενά της Ταϊβάν. «Η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν είναι υψίστης σημασίας», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας ότι κανείς «δεν πρέπει να αλλάξει μονομερώς το status quo με απειλή βίας στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CCTV, ο κ. Σι είπε ότι η Κίνα και η Ε.Ε. πρέπει να δημιουργήσουν «σωστή» αμοιβαία κατανόηση, αποφεύγοντας τις παρεξηγήσεις.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle