Skip to main content

Κίνα: Κυρώσεις για την επίσκεψη της προέδρου της Ταϊβάν στις ΗΠΑ

REUTERS/David Swanson

Η πρόεδρος της Ταϊβάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι στην Καλιφόρνια

Κυρώσεις κατά δύο οργανισμών που εδρεύουν στην Ασία και κατά δύο οργανισμών με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Κίνα, στον απόηχο της επίσκεψης στις Ηνωμένες Πολιτείες της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Η πρόεδρος της Ταϊβάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Κέβιν ΜακΚάρθι στην Καλιφόρνια. Η Κίνα είχε απειλήσει με αντίποινα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Προεδρικής Βιβλιοθήκης Ρόναλντ Ρίγκαν και της δεξαμενής σκέψης Hudson Institute που εδρεύει στις ΗΠΑ, καταλογίζοντάς τους ότι διευκολύνουν «τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της Ταϊβάν».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στις ΗΠΑ, το Hudson Institute απένειμε στην πρόεδρο της Ταϊβάν ένα βραβείο ηγεσίας, ενώ στη Βιβλιοθήκη Ρίγκαν πραγματοποιήθηκε η συνάντησή της με τον κ. Μακάρθι.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις για τους επικεφαλής των δύο αμερικανικών οργανισμών, οι οποίοι πλέον δεν θα μπορούν να συνεργάζονται με κινεζικούς οργανισμούς και να κατέχουν ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία στην Κίνα.

Η Κίνα επέβαλε επίσης κυρώσεις σε δύο οργανισμούς που εδρεύουν στην Ασία, συμπεριλαμβανομένου του Prospect Foundation και του Συμβουλίου των Ασιατών Φιλελευθέρων και Δημοκρατών.

Την ίδια ώρα, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη της Κίνας εντοπίστηκαν κοντά στην Ταϊβάν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Παρασκευή.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, AP