Skip to main content

Εξάρθρωση  διεθνούς δικτύου ηλεκτρονικού εγκλήματος – Έρευνες σε 18 χώρες

Κατάσχεση 80 εκατομμυρίων αρχείων κωδικών πρόσβασης που ήταν προς πώληση

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα  κατά της ψηφιακής εγκληματικότητας στο λεγόμενο «Σκοτεινό διαδίκτυο» κατάφεραν οι διωκτικές αρχές σε 17 χώρες, κατάσχοντας 80 εκατομμύρια αρχεία κωδικών πρόσβασης που ήταν προς πώληση, όπως μεταδίδει το BBC.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η πλατφόρμα συναλλαγών Genesis που ξεκίνησε το 2017 και ειδικευόταν στην κλοπή δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικονομική απάτη.

Στην επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Cookie Monster», μετείχαν το FBI, η βρετανική NCA, η Αυστραλιανή Ομοσπονδιακή Αστυνομία, η Ιντερπόλ, η Εθνική Αστυνομία της Ολλανδίας, η γερμανική αστυνομία και άλλες διεθνείς υπηρεσίες , όπως και  ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας πληροφορικής.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 200 έρευνες σε σπίτια σε 17 χώρες και συνελήφθησαν 120 άτομα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για ηλεκτρονικές κλοπές και πώληση στοιχείων στο λεγόμενο Dark web (Σκοτεινό διαδίκτυο) με δεδομένα πιστωτικών καρτών, λογαριασμών για διάφορες υπηρεσίες, διευθύνσεις IP και διευθύνσεις κατοικίας. Ανάλογα με τον όγκο των δεδομένων, οι τιμές ανά bot κυμαίνονταν από εκατοντάδες έως εκατομμύρια ευρώ. Οι αγοραστές συνήθως αποκτούσαν bots που παρείχαν τα δεδομένα που προσφέρονται προς πώληση. Σύμφωνα με έρευνα του F5 Labs, το 2020 υπήρχαν 323.000 bots,τα οποία υπερδιπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.