Skip to main content

Μακρόν: Η Κίνα μπορεί να παίξει «σημαντικό ρόλο» στον πόλεμο της Ουκρανίας

REUTERS/Gonzalo Fuentes

Χάρη στη σχέση της με τη Ρωσία.

Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει «σημαντικό ρόλο» στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε από το Πεκίνο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να εμπλακούμε με την Κίνα στρατηγικά και να μιλήσουμε μαζί της απευθείας για τη ρωσική επιθετικότητα και τις συνέπειές της για την Ευρώπη», είπε ο Μακρόν. «Η Κίνα, χάρη στη σχέση της με τη Ρωσία, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο», υπογράμμισε.

Μιλώντας λίγο μετά την προσγείωσή του στο Πεκίνο, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με την Κίνα και δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να έχει αποκλειστικό διάλογο με το Πεκίνο.

«Ακούμε ολοένα και πιο δυνατές φωνές που εκφράζουν μια έντονη ανησυχία για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ της Δύσης και της Κίνας που με κάποια μορφή οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναπόφευκτο ένα σπιράλ αυξανόμενων εντάσεων», είπε. «Υπάρχει ένας ανταγωνισμός με την Ευρωπαϊκή Ένωση τον οποίο αναγνωρίζουμε πλήρως, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν σημαντικά διεθνή ζητήματα, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε μαζί», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη γαλλική κοινότητα στο Πεκίνο.

Διαβάστε ακόμα:

Τα πολλά πρόσωπα της ΕΕ: Μακρόν και φον ντερ Λάιεν μαζί -και χώρια- στην Κίνα