Skip to main content

Μαλαισία: Τέλος στην θανατική ποινή – «Ήταν αναποτελεσματικός αποτρεπτικός παράγοντας»

Σε αντίθετη πορεία, από Σιγκαπούρη και Μιανμάρ

Το κοινοβούλιο της Μαλαισίας ψήφισε τη Δευτέρα σαρωτικές νομικές μεταρρυθμίσεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής θανατικής ποινή και την περικοπή του αριθμού των αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο μια κίνηση που χαιρετίστηκε συγκρατημένα από ομάδες δικαιωμάτων.

Η Μαλαισία έχει κηρύξει μορατόριουμ στις εκτελέσεις από το 2018, όταν υποσχέθηκε για πρώτη φορά να καταργήσει εντελώς τη θανατική ποινή.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, αντιμετώπισε πολιτική πίεση από ορισμένα κόμματα και υπαναχώρησε από την υπόσχεση αυτή ένα χρόνο αργότερα, λέγοντας ότι θα διατηρήσει τη θανατική ποινή, επιτρέποντας στα δικαστήρια να την αντικαταστήσουν με άλλες ποινές κατά την κρίση τους.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν, οι εναλλακτικές λύσεις αντί της θανατικής ποινής περιλαμβάνουν μαστίγωμα και φυλάκιση 30 έως 40 ετών.

Θα διατηρηθούν οι ποινές ισόβιας κάθειρξης, οι οποίες καθορίζονται στα 30 χρόνια.

Η θανατική ποινή θα καταργηθεί και για ορισμένα εγκλήματα που δεν επιφέρουν το θάνατο, όπως η οπλοχρησία και η απαγωγή.

Η κίνηση της Μαλαισίας έρχεται την ώρα που ορισμένοι γείτονές της, στην Νοτιοανατολική Ασία έχουν ενισχύσει τη χρήση της θανατικής ποινής, με τη Σιγκαπούρη να εκτελεί πέρυσι 11 άτομα για αδικήματα ναρκωτικών και τη στρατιωτικά διοικούμενη Μιανμάρ να εφαρμόζει τις πρώτες της θανατικές καταδίκες εδώ και δεκαετίες σε τέσσερις ακτιβιστές κατά της χούντας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης της Μαλαισίας Ramkarpal Singh δήλωσε ότι η θανατική ποινή είναι μια μη αναστρέψιμη ποινή και έχει αποδειχθεί αναποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.

«Η θανατική ποινή δεν έχει επιφέρει τα αποτελέσματα που προοριζόταν να επιφέρει», δήλωσε ολοκληρώνοντας τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις για τα μέτρα.

naftemporiki.gr