Skip to main content

ΗΠΑ: 8 άνθρωποι διώκονται για τον θάνατο 38χρονου που είχε συλληφθεί για τροχαία παράβαση

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω» φώναξε επανειλημμένα ο 38χρονος Μπρόνστιν και άρχισε να ζητά βοήθεια, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του - Το περιστατικό συνέβη τον Μάρτιο του 2020

Αντιμέτωποι με κατηγορίες για τον θάνατο του 38χρονου Έντουαρτ Μπρόνστιν τον Μάρτιο του 2020 είναι επτά αστυνομικοί της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνια και ένας νοσηλευτής. Ο 38χρονος θεωρούνταν ύποπτος για τροχαία παράβαση και πέθανε, αφού ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος φωνάζοντας «Δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Λος Άντζελες, οι επτά αστυνομικοί και ο νοσηλευτής διώκονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια και επίθεση σε βάρος του 38χρονου. Ο Μπρόνστιν πέθανε από οξεία δηλητηρίαση από μεθαμφεταμίνη ενώ ήταν ακινητοποιημένος από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες του Λος Άντζελες. «Οι αστυνομικοί αυτοί είχαν μια νομική υποχρέωση απέναντι στον κ. Μπρόνστιν. Πιστεύουμε ότι απέτυχαν στο καθήκον τους και η αποτυχία τους συνιστούσε εγκληματική αμέλεια, καθώς προκάλεσε τον θάνατό του», είπε ο εισαγγελέας Τζορτζ Γκασκόν.

Ο Μπρόνστιν, που ήταν λευκός, πέθανε δύο μήνες πριν από τον Τζορτζ Φλόιντ, τον Αφροαμερικανό που ακινητοποιήθηκε στο έδαφος από αστυνομικούς στη Μινεάπολις και άφησε την τελευταία του πνοή ενώ τους ικέτευε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αναπνεύσει». Αυτή η επιθανάτια φράση έγινε το σύνθημα στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες κατά της αστυνομικής βίας που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ και τον κόσμο το καλοκαίρι του 2020.

Στην περίπτωση του Μπρόνστιν, οι δύο από τους αστυνομικούς που διώκονται του έκαναν σήμα να σταματήσει στον Διαπολιτειακό 5 επειδή υποπτεύθηκαν ότι οδηγούσε υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο πάρκινγκ της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων όπου αρχικά αρνήθηκε να του πάρουν αίμα. Τελικά υποχώρησε, αφού οι αστυνομικοί τον κρατούσαν στο έδαφος, δεμένο με χειροπέδες. Πολλοί αστυνομικοί κατηγορούνται ότι τον κράτησαν ακινητοποιημένο με τα γόνατά τους ενώ ο νοσηλευτής έπαιρνε αίμα. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» φώναξε επανειλημμένα ο Μπρόνστιν και άρχισε να ζητά βοήθεια, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του.

Οι αστυνομικοί συνέχισαν να τον κρατούν μπρούμυτα για άλλα έξι λεπτά. Είχαν περάσει πάνω από 13 λεπτά από τη στιγμή που ακούστηκε για τελευταία φορά η φωνή του, όταν επιχείρησαν να του κάνουν ΚΑΡΠΑ, όμως δεν ανέκτησε ποτέ τις αισθήσεις του και αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του, είπε ο εισαγγελέας Γκασκόν.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters