Skip to main content

Μπολσονάρο: Επέστρεψε στη Βραζιλία έπειτα από τις τρεις μήνες παραμονής στις ΗΠΑ

REUTERS/Ueslei Marcelino

Ο Μπολσονάρο έφυγε από τη Βραζιλία λίγο πριν το τέλος της προεδρικής του θητείας.

Στη Βραζιλία επέστρεψε ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αναζητώντας έναν νέο ρόλο στην πολιτική σκηνή, έπειτα από την τρίμηνη παραμονή στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Ο Μπολσονάρο έφυγε από τη Βραζιλία λίγο πριν το τέλος της προεδρικής του θητείας, αρνούμενος να παραδώσει επισήμως την εξουσία στον διάδοχό του, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, ο Μπολσονάρο κράτησε χαμηλό προφίλ σε γενικές γραμμές, αν και εκφώνησε αρκετές ομιλίες σε Βραζιλιάνους ομογενείς και συντηρητικούς.

Τα μέτρα της τοπικής αστυνομίας, σύμφωνα με το Associated Press, ήταν δρακόντεια προκειμένου να αποτραπούν συγκεντρώσεις οπαδών του Μπολσονάρο, ο οποίος σε δήλωσή του τη Δευτέρα ανέφερε ότι «δεν είμαι συνταξιούχος».

Μία εβδομάδα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Λούλα, τον Ιανουάριο, υποστηρικτές του Μπολσονάρο εισέβαλαν και λεηλάτησαν κυβερνητικά κτήρια, επιχειρώντας να εκδιώξουν από την εξουσία τον νέο πρόεδρο.

Ο στόχος του Μπολσονάρο να επανέλθει στο προσκήνιο ενδέχεται να παρεμποδιστεί από μια σειρά ερευνών, ανάμεσα στις οποίες και το κατά πόσο υποκίνησε τις ταραχές της 8ης Ιανουαρίου. Η επιστροφή του στη Βραζιλία είχε καθυστερήσει επανειλημμένα.

Τώρα που ο Μπολσονάρο επέστρεψε, ο πρώτος του στόχος θα είναι να συσπειρώσει την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.