Skip to main content

Ορκίστηκε πρωθυπουργός της Σκωτίας ο Χάμζα Γιούσαφ- Ανακοίνωσε την κυβέρνησή του

Jane Barlow/Pool via REUTERS

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται κατά πλειοψηφία από γυναίκες

Ο Χάμζα Γιούσαφ ορκίστηκε ως ηγέτης της Σκωτίας σε μια τελετή που συνδυάζει την επίσημη παράδοση με την πακιστανική του κληρονομιά, και στη συνέχεια ανακοίνωσε το πρώτο του υπουργικό συμβούλιο, σε μια κίνηση που κινδύνευε να βαθύνει τις διαιρέσεις στο κυβερνών κόμμα του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Γιούσαφ, ο πρώτος μουσουλμάνος που ηγείται δημοκρατικού δυτικοευρωπαϊκού κράτους, ντύθηκε με μαύρο halwar kameez στο ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας, το Court of Session στο Εδιμβούργο.

Jane Barlow/Pool via REUTERS

Ο Γιούσαφ, ο οποίος ορκίστηκε πίστη στον βασιλιά Κάρολο, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι θέλει να αντικαταστήσει τη μοναρχία με έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους, αν επιτύχει το όνειρό του να τερματίσει την πολιτική ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία που κρατάει τρεις αιώνες. Έπειτα, ο 37χρονος ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο, που αποτελείται από έξι γυναίκες και τρεις άνδρες, οι οποίοι ήταν κυρίως στενοί σύμμαχοι της πρώην ηγέτιδας της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, που παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα αφού κυριάρχησε στην πολιτική της Σκωτίας για περισσότερο από μια δεκαετία. Σημειώνεται ότι από τη νέα σύνθεση αποκλείστηκαν οι αντίπαλοι του Γιούσαφ στην ηγεσία.

Η Shona Robison – στενή φίλη της Sturgeon – θα είναι υπουργός Οικονομικών καθώς και αναπληρωτής πρωθυπουργός, ενώ ο Angus Robertson θα συνεχίσει να έχει την ευθύνη για συνταγματικά θέματα και εξωτερικές υποθέσεις.

Ανακοινώνοντας τη νέα του ομάδα, ο Γιούσαφ δήλωσε ότι το υπουργικό του συμβούλιο, το οποίο έχει πλειοψηφία γυναικών για πρώτη φορά στην ιστορία της Σκωτίας, θα πρέπει να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο με τους ψηφοφόρους που εκπροσωπούν. «Καθώς υποστηρίζουμε την ανεξαρτησία της Σκωτίας, θα συνεχίσουμε να κυβερνάμε σωστά και να αποδεικνύουμε στον λαό της Σκωτίας τα οφέλη των αποφάσεων για τη ζωή του που λαμβάνονται εδώ στη Σκωτία», δήλωσε.

Ο νέος ηγέτης έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις, όπως η ενοποίηση του κόμματός του, η χάραξη μιας νέας πορείας προς την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο και η επίλυση των προβλημάτων της Σκωτίας με την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση.

Ο Γιούσαφ κέρδισε οριακά την κούρσα για την ηγεσία τη Δευτέρα, μετά από μια σκληρή αναμέτρηση που ακολούθησε την αιφνιδιαστική παραίτηση της Στέρτζον τον περασμένο μήνα, η οποία κυριαρχούσε στην πολιτική της Σκωτίας για σχεδόν μια δεκαετία.