Skip to main content

Ρωσία: Οι αδιευκρίνιστες δαπάνες – Υπό κλειστές πόρτες οι αποφάσεις

Οι κυρώσεις του 2022 δεν έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής τις στρατιωτικές δαπάνες της ρωσικής κυβέρνησης

Η Ρωσία κρατάει μυστικό το ένα τρίτο των δαπανών του προϋπολογισμού της ένα πρωτοφανές μέτρο για το πώς ένα έτος πολέμου κατά της Ουκρανίας έχει αναδιαμορφώσει τα δημοσιονομικά και τις οικονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Οι διαβαθμισμένες ή αδιευκρίνιστες δαπάνες μέχρι τις 24 Μαρτίου έχουν εκτιναχθεί στα 2,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (31 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, υπερδιπλάσιες σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg Economics. Τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί για το 2023 προέβλεπαν μυστικές δαπάνες σχεδόν στο ένα τέταρτο του προϋπολογισμού σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Η αύξηση των απόρρητων δαπανών έχουν άμεση σχέση με τις δαπάνες που σχετίζονται δήλωσε η Αλεξάνδρα Σουσλίνα, ανεξάρτητη Ρωσίδα οικονομολόγος. «Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται και το οικονομικό κόστος για τα νέα εδάφη». είπε η ίδια, αναφερόμενη στα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που προσαρτήθηκαν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ορκιστεί να ανακαταλάβουν.

«Οι κυρώσεις του 2022 δεν έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής τις στρατιωτικές δαπάνες της ρωσικής κυβέρνησης», ανέφεραν σε έκθεσή τους η Susanne Oxenstierna και ο Emil Wannheden, αναλυτές στη Σουηδική Υπηρεσία Αμυντικών Ερευνών . «Αντίθετα, η κυβέρνηση τις αύξησε   για να χρηματοδοτήσει την πολεμική της προσπάθεια στην Ουκρανία».

Όλα…μυστικά

Η μυστικοπάθεια δείχνει την κλίμακα της δημοσιονομικής δέσμευσης στην πολεμική προσπάθεια, η οποία, όπως υποσχέθηκε ο Πούτιν, δεν θα έχει “κανένα περιορισμό”. Οι μυστικές δαπάνες είχαν ανέβει γύρω στο 21% το 2015, ένα χρόνο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον νόμο περί προϋπολογισμού της Ρωσίας, ο πρόεδρος καθορίζει ποια μυστικά προγράμματα θα εγκριθούν και θα διατεθούν στο πλαίσιο διαφόρων προγραμμάτων δαπανών. Οι νομοθέτες συγκαλούν κλειστές νομοθετικές συνεδριάσεις για να εξετάσουν τις δαπάνες, όπου το κοινό δεν έχει καμία εποπτεία.

«Η εκτίναξη των δαπανών οφείλεται στις αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού, στους μισθούς των επιστρατευμένων Ρώσων και στην προσπάθεια να ολοκληρωθούν ορισμένα από τα έργα υποδομής που φέρουν την υπογραφή του κράτους πριν από το τέλος της τρέχουσας προεδρικής θητείας τον ερχόμενο Μάρτιο. Το προχωρημένο στάδιο του προεκλογικού προγράμματος είναι επίσης ένας λόγος που η κυβέρνηση θα παραμείνει προσεκτική ως προς τους κινδύνους τόνωσης του πληθωρισμού και θα προσπαθήσει να διατηρήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κάτω από το 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος» αναφέρει το Bloomberg..

naftemporiki.gr