Skip to main content

Λίβανος: Την Πέμπτη θα περάσει στη θερινή ώρα

REUTERS/Mohamed Azakir

Για πρώτη φορά στα χρονικά, εκατομμύρια άνθρωποι σε μια μικρή χώρα ακολούθησαν ξαφνικά δύο διαφορετικές ζώνες ώρας, λόγω διαφωνίας μεταξύ των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών του Λιβάνου.

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου πρόκειται να περάσει στην θερινή ώρα ο Λίβανος, ύστερα από τη σύγχυση που είχε προκληθεί στον πληθυσμό λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να μεταφέρει την αλλαγή της ώρας έναν μήνα μετά. «Η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει στις προηγούμενες αποφάσεις της όσον αφορά την αλλαγή στη θερινή ώρα (…)» η οποία «θα τεθεί σε ισχύ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη», ανακοίνωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Την Κυριακή, η μεσογειακή χώρα των περίπου 6 εκατομμυρίων κατοίκων ήταν προγραμματισμένο να γυρίσει τα ρολόγια της μια ώρα πίσω για τη θερινή ώρα, όπως κάνει κάθε χρόνο μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης. Αυτή τη φορά, ωστόσο, υπήρξε μια ένσταση της τελευταίας στιγμής.

Η απόφαση να μετατεθεί η αλλαγή της ώρας, που είχε ανακοινωθεί δύο ημέρες προτού γίνει η προβλεπόμενη μετάβαση στη θερινή ώρα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, είχε προκαλέσει την οργή πολιτικών και χριστιανών θρησκευτικών ηγετών και υπογράμμισε την κοινοτική διαίρεση στη χώρα.

«Η απόφαση αυτή είχε σκοπό να ελαφρύνει (την ημέρα) της νηστείας του μήνα του Ραμαζανιού», που τηρείται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, εξήγησε ο Μικάτι, εκφράζοντας λύπη για τις «απαράδεκτες αντιδράσεις» θρησκευτικών κοινοτήτων. Αν η ώρα άλλαζε από την Κυριακή, οι μουσουλμάνοι θα έπρεπε να νηστέψουν άλλη μία ώρα καθώς η δύση του ήλιου θα γινόταν μία ώρα αργότερα.

Έπειτα από έκκληση κυρίως του Πατριάρχη των Μαρωνιτών, της πιο ισχυρής χριστιανικής κοινότητας στον Λίβανο, ένα μέρος της χώρας αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη μετάθεση της αλλαγής της ώρας που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.

Το αποτέλεσμα; Για πρώτη φορά, εκατομμύρια άνθρωποι σε μια μικρή χώρα ξαφνικά ακολουθούν δύο διαφορετικές ζώνες ώρας.

Τα δύο κυριότερα χριστιανικά κόμματα, οι Λιβανικές Δυνάμεις και το Ελεύθερο Εθνικό Ρεύμα, αντιτάχθηκαν επίσης στην απόφαση του πρωθυπουργού. Ο Μικάτι, σουνίτης μουσουλμάνος επικεφαλής ενός υπό παραίτηση υπουργικού συμβουλίου, κυβερνά ντε φάκτο τη χώρα αφότου η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας, χριστιανού Μαρωνίτη, έληξε πριν από σχεδόν πέντε μήνες. «Ας είμαστε σαφείς. Το πρόβλημα δεν είναι η χειμερινή ή η θερινή ώρα (…) το πρόβλημα είναι το κενό στην προεδρία της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Μικάτι, καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκλέξουν πρόεδρο.

Το Κοινοβούλιο έχει συνέλθει μέχρι τώρα 11 φορές χωρίς να καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο.

Σύγχυση στα αεροδρόμια

Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι τα ρολόγια των ανθρώπων δεν άλλαξαν αυτόματα- η κυβέρνηση περιμένει από τους ανθρώπους να αλλάξουν τα ρολόγια τους χειροκίνητα. Χωρίς να υπάρχει ενιαία αρχή που να υπαγορεύει τι ώρα είναι στη χώρα, οι Λιβανέζοι λένε ότι είναι μπερδεμένοι και όλοι πηγαίνουν με διαφορετικές ζώνες ώρας. Αυτό οδήγησε σε χάος και σύγχυση τα αεροδρόμια, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον Λίβανο.

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, ο πίνακας προγραμματισμού των αναχωρούντων πτήσεων δείχνει δύο διαφορετικές ώρες για την ίδια ακριβώς πτήση: Η πτήση A3 947 για Αθήνα, για παράδειγμα, αναγράφεται δύο φορές, καθώς αναχωρεί τόσο στις 3:30 όσο και στις 4:30 μ.μ. της Κυριακής.

«Θα πάω στο αεροδρόμιο της Βηρυτού 4 ώρες πριν από την πτήση μου, μόνο και μόνο για να βεβαιωθώ ότι αυτή η ανοησία δεν θα με κάνει να χάσω την πτήση μου», δήλωσε στο CNBC ο Peter Sleiman, διευθυντής σε μια νεοσύστατη εταιρεία μέσων ενημέρωσης.

«Προσωπικά ακολουθώ τη διεθνή ώρα (της θερινής ώρας)» δήλωσε ο Sleiman. «Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορώ να χειριστώ τις συναντήσεις μου και τον προγραμματισμό μου στη ζώνη ώρας που ήθελαν (ο πρωθυπουργός)».