Skip to main content

Στην Κίνα ο Σάντσεθ: Στο επίκεντρο οι προοπτικές ειρήνευσης στην Ουκρανία

Πιέσεις για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία σκοπεύει να ασκήσει ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, την επόμενη εβδομάδα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εργασιών της Ιβηροαμερικανικής Συνόδου που φιλοξενήθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία, ο Σάντσεθ είπε ότι σκοπεύει να συζητήσει τις προοπτικές ειρήνευσης με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος προσπαθεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Το πιο σημαντικό είναι όταν επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία, να είναι δίκαιη και βιώσιμη… Και με τον όρο δίκαιη, εννοώ με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η οποία παραβιάστηκε από τον Πούτιν», εξήγησε ο Πέδρο Σάντσεθ.

Τον προηγούμενο μήνα το Πεκίνο παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ χαρακτήρισε «αμερόληπτη» τη στάση του Πεκίνου σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ισπανία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ της οποίας η εξωτερική πολιτική είναι ευθυγραμμισμένη με εκείνη των ΗΠΑ, είναι σύμμαχος της Ουκρανίας και θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. τον Ιούλιο.

Όπως έγινε γνωστό, επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 5 ως τις 8 Απριλίου θα πραγματοποιήσει και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συνοδευόμενος από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με σκοπό κυρίως να «εργαστεί» με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίγνκ «για την επιστροφή της ειρήνης» στην Ουκρανία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ