Skip to main content

Κυρώσεις: Η Ρωσία ξεμένει από δωρητές σώματος

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Η ρωσική νομοθεσία καθιστά δύσκολη τη δωρεά σωμάτων στην επιστήμη.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Μόσχα, για την εισβολή της στην Ουκρανία, έχουν ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα στη Ρωσία: η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινων πτωμάτων τα οποία δωρίζονται για χρήση τους στην ιατρική επιστήμη και τα μαθήματα ανατομίας.

Πλέον οι Ρώσοι γιατροί πρέπει να επισκεφθούν κοντινές χώρες για να μελετήσουν την ανατομία του ανθρώπινου σώματος και να δοκιμάσουν νέες δεξιότητες και εξοπλισμό.

Αυτό αναφέρει το ρωσικό κανάλι Baza, στην εφαρμογή Telegram, επικαλούμενο τον επικεφαλής ενός ιδιωτικού εργαστηρίου στη Ρωσία, Αλέκσι Ιβάνοφ. Σύμφωνα με όσα δηλώνει, οι γιατροί αναγκάζονται να ταξιδέψουν στην Αρμενία, τη Γεωργία, την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για να παρακολουθήσουν μαθήματα στα οποία γίνεται εξέταση πτωμάτων, ένα βασικό εργαλείο για την εκπαίδευση στην ανατομία.

Ο λόγος που οι δυτικές κυρώσεις έχουν δημιουργήσει αυτή την έλλειψη σωμάτων για ιατρική χρήση είναι γιατί η ρωσική νομοθεσία καθιστά δύσκολη τη δωρεά σωμάτων στην επιστήμη, περιορίζοντας την εγχώρια προσφορά. Επίσης δεν επιτρέπουν όλες οι χώρες την προσφορά σωμάτων στην επιστήμη.

«Μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022 οι παραδόσεις στη χώρα σταμάτησαν. Απλώς δεν υπάρχει προσφορά στην αγορά επειδή δεν προμηθεύουν όλες οι χώρες με πτώματα (για παράδειγμα, στις μουσουλμανικές χώρες ή στην Ινδία απαγορεύεται οποιαδήποτε επεξεργασία των σωμάτων)», σημειώνει το Baza.

Με πληροφορίες από Newsweek