Skip to main content

Μεντβέντεφ: «Κήρυξη πολέμου με τη Ρωσία, ενδεχόμενη σύλληψη του Πούτιν»

«Οι χώρες της Ευρώπης έχουν μετατραπεί σε δωρητές των Ηνωμένων Πολιτειών»

Ενδεχόμενη σύλληψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο εξωτερικό, βάσει του εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου στη Ρωσία, υποστήριξε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Ας φανταστούμε – φυσικά αυτή είναι μια κατάσταση που δεν θα συμβεί ποτέ- αλλά ας φανταστούμε ότι συνέβη στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ένας εν ενεργεία πρόεδρος μιας πυρηνικής δύναμης έρχεται στη Γερμανία και συλλαμβάνεται. Τι θα είναι αυτό; Κήρυξη πολέμου στη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Μεντβέντεφ.

Από την περασμένη εβδομάδα έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν ,για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ρωσία, όπως και η Κίνα, δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ακόμη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον «ένα εχθρικό κράτος που προσπαθεί να προκαλέσει τη μέγιστη ζημιά στη Ρωσία» . Κατηγόρησε μάλιστα την Ουάσιγκτον ότι είναι πίσω από την ανατίναξη των αγωγών  Nord Stream στη Βαλτική.

Οι ΗΠΑ «προσπαθούν να μας προκαλέσουν τη μέγιστη ζημιά, αν είναι δυνατόν να διχάσουν τη χώρα και να βάλουν την  βελόνα τους στην Ευρώπη όσο το δυνατόν πιο δυνατά για να μην φτερουγίζει», είπε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού  Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι η θέση των Ευρωπαίων ηγετών που δεν είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις υπέρ των Ευρωπαίων πολιτών. Όλες οι αποφάσεις τους είναι είτε υπέρ μεμονωμένων πολιτικών ομάδων που ανταγωνίζονται μεταξύ τους είτε υπέρ των Αμερικανών », δήλωσε ο Μεντβέντεφ . «Οι χώρες της Ευρώπης έχουν μετατραπεί σε δωρητές των Ηνωμένων Πολιτειών σε βάρος των δικών τους φορολογουμένων», πρόσθεσε. «Όλοι αυτοί : φον ντερ Λάιεν, Σούλτς, Σούνακ και αμέτρητοι νέοι ηγέτες τους οποίους, δόξα τω Θεώ, δεν γνωρίζω – κάνουν ό,τι μπορούν  μόνο για να γεμίσουν τις τσέπες των Ηνωμένων Πολιτειών. Και δεν το κάνουν ούτε καν ιδεολογικά για κάποιο λόγο, αλλά από βλακεία και δειλία», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.