Skip to main content

Γαλλική οργή μετά το «δεν υπάρχει Παλαιστινιακός λαός» του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών

Παρίσι: Να «επιδεικνύουν την αρμόζουσα αξιοπρέπεια και να σέβονται αυτήν των άλλων, τα πρόσωπα που έχουν κληθεί σε υψηλά αξιώματα στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης»

«Καλούμε τα πρόσωπα που έχουν κληθεί σε υψηλά αξιώματα στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης να επιδεικνύουν την αρμόζουσα αξιοπρέπεια, να σέβονται αυτήν των άλλων και να απέχουν από κάθε ενέργεια ή δήλωση που συμβάλλει στην κλιμάκωση των εντάσεων». Με αυτήν την φράση η Γαλλία κατήγγειλε σήμερα τις “ανεύθυνες” δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος αρνήθηκε προχθές Κυριακή την ύπαρξη των Παλαιστινίων ως ατόμων και ως λαού.

“Δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι όπως δεν υπάρχει παλαιστινιακός λαός”, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο ακροδεξιός υπουργός Μπεζαλέλ Σμότριτς κατά τη διάρκεια ιδιωτικής επίσκεψης στο Παρίσι, δηλώσεις που μεταδόθηκαν απευθείας στο Facebook και στη συνέχεια αναπαρήγαγαν ευρέως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σμότριτς έκανε τις δηλώσεις αυτές την ίδια ημέρα που διεξάγονταν διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των εντάσεων ενόψει του ραμαζανιού, κι ενώ η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση σημαδεύεται από έναν νέο φαύλο κύκλο βίας που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο εκατό και πλέον ανθρώπων από την αρχή της χρονιάς.

“Έπειτα από 2.000 χρόνια εξορίας οι προφητείες (της Εβραϊκής Βίβλου) αρχίζουν να εκπληρώνονται και (…) ο λαός του Ισραήλ επιστρέφει στο σπίτι του”, παρατήρησε ο Σμότριτς.

«Πλασματικός λαός»

“Υπάρχουν γύρω Άραβες στους οποίους δεν αρέσει αυτό, οπότε τι κάνουν; Εφευρίσκουν έναν πλασματικό λαό και διεκδικούν πλασματικά δικαιώματα στη γη του Ισραήλ”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Σμότριτς είναι “ανάρμοστες και ανεύθυνες”, αποδοκίμασε η γαλλική διπλωματία, η οποία στις αρχές Μαρτίου είχε χρησιμοποιήσει τους ίδιους όρους έπειτα από μια προηγούμενη αμφιλεγόμενη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Οικονομικών. Τότε είχε ζητήσει “να σβηστεί από τον χάρτη” η Χουάρα, όπου δύο Ισραηλινοί έποικοι σκοτώθηκαν πρόσφατα κατά τη διέλευσή τους με το αυτοκίνητο κοντά σε αυτή την παλαιστινιακή πόλη στη βόρεια Δυτική Όχθη, στην οποία στη συνέχεια επιτέθηκαν Ισραηλινοί έποικοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ