Skip to main content

Το Παρίσι έχει γεμίσει -ξανά- αρουραίους, «βουνό» τα σκουπίδια

Παρά την κατάσταση, οι Παριζιάνοι στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι οποίοι απεργούν

Το ότι το Παρίσι είναι λίγο βρόμικο είναι γνωστό. Το ότι έχει επίσης ποντίκια, και όχι μόνο τον συμπαθή Ρατατούη είναι επίσης γνωστό. Στη γαλλική πρωτεύουσα, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα απεργούν, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν σκουπίδια συσσωρευμένα στους δρόμους, πολιτικοί που ουρλιάζουν ο ένας στον άλλον, και μια πιθανή εισβολή από… αρουραίους.

Σακούλες σκουπιδιών συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια του Παρισιού κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου -ιδιαίτερα σε περιοχές με πολλά εστιατόρια- σχηματίζοντας σωρούς απορριμμάτων που φτάνουν ως το ύψος των ώμων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συλλέκτες απορριμμάτων της πόλης απεργούν από τις 6 Μαρτίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος της Γαλλίας, την οποία υπερασπίζεται ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Γαλλία: Πανεθνική απεργία την Τετάρτη

Η μεταρρύθμιση θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους στη συγκομιδή απορριμμάτων – οι οποίοι μπορούν σήμερα να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα με μειωμένες παροχές λόγω της σκληρής εργασίας τους, η οποία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει το προσδόκιμο ζωής τους – από τα 57 στα 59 έτη.

Κατά συνέπεια, περίπου 5.600 τόνοι απορριμμάτων που δεν είχαν συλλεχθεί βρίσκονταν στους δρόμους της πρωτεύουσας τη Δευτέρα – όγδοη ημέρα της απεργίας – σύμφωνα με το γραφείο του δημάρχου του Παρισιού, το οποίο επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Οι Παριζιάνοι ανησυχούν μεν για τους υγειονομικούς κινδύνους, παράλληλα όμως στηρίζουν τον αγώνα των εργαζομένων: «Το δικαίωμά τους σε μια αξιοπρεπή ζωή και σύνταξη- πρέπει να γίνεται σεβαστό».

Αλλά οι κάτοικοι δεν ανησυχούν μόνο για μερικές σακούλες σκουπιδιών – το πραγματικό ζήτημα είναι ότι το Παρίσι, όπως και οι περισσότερες μεγάλες πόλεις, είναι γεμάτο αρουραίους.

Απειλή για την υγεία

Για κάθε άνθρωπο που ζει στο Παρίσι, αντιστοιχούν 1,5 έως 1,75 αρουραίοι, γεγονός που καθιστά την Πόλη του Φωτός μια από τις πιο μολυσμένες πόλεις στον κόσμο και οδήγησε τη Γαλλική Εθνική Ιατρική Ακαδημία να εκδώσει προειδοποίηση τον περασμένο Ιούλιο σχετικά με την «απειλή για την ανθρώπινη υγεία» που θέτουν οι αρουραίοι και τις ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν στον άνθρωπο.

Όπως αναφέρει το POLITICO, το θέμα προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση το Σαββατοκύριακο, αφού οι δήμαρχοι πολλών παρισινών συνοικιών υποστήριξαν ότι η απεργία απειλεί να μετατραπεί σε μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και κάλεσαν τη δήμαρχο του Παρισιού, τη σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό, να λάβει μέτρα.

Η διαμάχη κλιμακώθηκε το βράδυ της Κυριακής, καθώς ο υπουργός Μεταφορών – και επίδοξος δήμαρχος του Παρισιού – Κλεμάν Μπον κατηγόρησε το γραφείο της δημάρχου για την κατάσταση: «Έβδομη ημέρα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών. Βρώμα και σήψη» ο Μπον στο Twitter το βράδυ της Κυριακής μαζί με φωτογραφίες που έδειχναν κάδους να ξεχειλίζουν από σακούλες σκουπιδιών.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση το πρωί της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν κατηγόρησε επίσης την Ινταλγκό την οποία κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την απεργία.

«Ποιο είναι το μήνυμα που έστειλε η δήμαρχος του Παρισιού; Είναι στο χέρι της να το ξεκαθαρίσει με τους Παριζιάνους», δήλωσε ο Βεράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien, η απεργία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη, όταν οι εκπρόσωποι των συνδικάτων θα ψηφίσουν για το αν θα συνεχίσουν την απεργία. Θα μπορούσε όμως να διαρκέσει περισσότερο, καθώς τα συνδικάτα έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, η οποία αποσκοπεί στην αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

Εν τω μεταξύ, οι Παριζιάνοι λένε πως θα περιμένουν.

Τα σκουπίδια «δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο θέαμα, αλλά αυτός είναι και ο στόχος της απεργίας» δήλωσε ένας κάτοικος στο POLITICO.

naftemporiki.gr