Skip to main content

Η Μόσχα παρακολουθεί «με ανησυχία» την κατάσταση στη Γεωργία

REUTERS/Irakli Gedenidze

Μετά την απόσυρση του νόμου περί «ξένων πρακτόρων».

Η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στη Γεωργία θεωρώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος «προβοκάτσιας» στις δύο αποσχισμένες περιοχές της χώρας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, Νότια Οσετία και την Αμπχαζία.

Υπενθυμίζεται ότι στη Γεωργία αποσύρθηκε χθες ο νόμος περί «ξένων πρακτόρων», μετά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, εν μέσω επικρίσεων ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό. Ωστόσο οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν και χθες.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε την Παρασκευή ότι η Μόσχα παρακολουθεί την κατάσταση «με ανησυχία».

H κατάσταση στη Γεωργία προκαλεί ανησυχία για την πιθανότητα να ανοίξει ένα νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον νότιο Καύκασο. «Η κυβέρνηση αρνήθηκε να αποκηρύξει το νομοσχέδιο, πολλοί διαδηλωτές φυλακίστηκαν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δικαίως ανησυχούν ότι είναι μόνο η αρχή μιας αποδυνάμωσης των δημοκρατικών ελευθεριών», σημειώνει η Washington Post συγκρίνοντας τις σκηνές από τις διαδηλώσεις στην Τιφλίδα με εκείνες από την εξέγερση του Μαϊντάν το 2014, όταν το Κίεβο γέμισε με Ουκρανούς που διαδήλωναν ενάντια στην απόφαση του τότε προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να εγκαταλείψει τη Συμφωνία Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ουκρανίας.

«Η εύθραυστη δημοκρατία της Γεωργίας – ένας από τους λίγους σταθερούς συμμάχους των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην περιοχή μέχρι πρόσφατα – βρίσκεται αντιμέτωπη τώρα με μια αντίστοιχη επικίνδυνη στιγμή. Η πορεία της Γεωργίας προς τα δυτικά, όπως και της Ουκρανίας, είναι μια πορεία που ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να αποτρέψει», συνεχίζει η WP.

Διαβάστε ακόμα:

Γεωργία, όπως Ουκρανία;