Skip to main content

Γεωργία: Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο «για τους πράκτορες ξένων δυνάμεων»

REUTERS/Irakli Gedenidze

Προηγήθηκαν δύο νύχτες έντασης και βίαιων διαμαρτυριών από χιλιάδες πολίτες.

Μετά το κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Γεωργία, με αφορμή την ψήφιση από το γεωργιανό Κοινοβούλιο του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», το κυβερνών κόμμα στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα πως αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε ότι «θα αποσύρει άνευ όρων το νομοσχέδιο που υποστηρίξαμε χωρίς καμία επιφύλαξη». Σημείωσε επίσης ότι υπάρχει ανάγκη μείωσης της «αντιπαράθεσης» στην κοινωνία.

Προηγήθηκαν δύο νύχτες έντασης και βίαιων διαμαρτυριών από χιλιάδες πολίτες, εν μέσω επικρίσεων ότι το εν λόγω νομοσχέδιο είναι εμπνευσμένο από έναν παρόμοιο ρωσικό νόμο και αντιπροσωπεύει μια στροφή της χώρας προς τον αυταρχισμό. Θεωρήθηκε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Τιφλίδας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Ο νόμος προέβλεπε πως οποιαδήποτε μη κυβερνητική οργάνωση και ανεξάρτητο ΜΜΕ χρηματοδοτείται πάνω από 20% από το εξωτερικό θα θεωρείται «ξένος πράκτορας» και θα τίθεται υπό επιτήρηση του υπουργείου Δικαιοσύνης επί ποινή προστίμου.

Ανάλογο νόμο είχε ψηφίσει το 2012 και η γειτονική Ρωσία, με στόχο την καταστολή των χρηματοδοτούμενων από τη Δύση μη κυβερνητικών οργανώσεων και ΜΜΕ.

naftemporiki.gr