Skip to main content

Β. Κορέα: Εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς

Στάση πλήρους ετοιμότητας από τη Νότια Κορέα.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς προς την Κίτρινη Θάλασσα, ανάμεσα στην Κίνα και την κορεατική χερσόνησο.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε γύρω στις 6:20 μ.μ. (11:20 ώρα Ελλάδας) από τη βορειοκορεατική περιοχή του Νάμπο, ανέφερε σε δήλωσή του το επιτελείο των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων.

«Ενώ ενισχύει την παρακολούθηση και την επαγρύπνησή του, ο στρατός μας διατηρεί στάση πλήρους ετοιμότητας σε στενή συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε μετά τη δήλωση που έκανε προχθές, Τρίτη, η Κιμ Γιο Τζονγκ, η ισχυρή αδελφή του ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν, ότι οποιαδήποτε κίνηση για να καταρριφθεί πύραυλος στη διάρκεια βορειοκορεατικής πυραυλικής δοκιμής θα θεωρηθεί κήρυξη πολέμου.

Την Τρίτη, η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε τον στρατό της Νότιας Κορέας ότι εκτόξευσε βλήματα σε «ζώνες προστασίας» και προειδοποίησε τη Σεούλ να σταματήσει τις «προκλητικές στρατιωτικές ενέργειες». Επέκρινε επίσης μια κοινή στρατιωτική άσκηση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας υπογραμμίζοντας ότι αυξάνει τις εντάσεις, είχε μεταδώσει το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα πραγματοποιήσουν ευρείας κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια με την ονομασία «Freedom Shield» (Ασπίδα Ελευθερίας), τα οποία θα αρχίσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Έχοντας κλείσει μια χρονιά-ρεκόρ σε δοκιμές πυραύλων, η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πολλές επιδείξεις όπλων μέχρι στιγμής το 2023, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ενός υποτιθέμενου συστήματος πυραύλων κρουζ μεγάλης εμβέλειας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα αποσκοπεί στο να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να την αποδεχθούν ως πυρηνική δύναμη και να διαπραγματευτεί τις εξαιρετικά απαραίτητες οικονομικές παραχωρήσεις από θέση ισχύος.

naftemporiki.gr