Skip to main content

Πριγκόζιν: «Ουσιαστικά περικυκλωμένο» το Μπαχμούτ

REUTERS/Alex Babenko

«Οι μονάδες της Wagner έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη Μπαχμούτ. Μένει μόνο ένας δρόμος».

O ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν υποστήριξε, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, ότι η πόλη Μπαχμούτ, στην περιφέρεια Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, είναι «ουσιαστικά περικυκλωμένη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν πρόσβαση μόνο σε έναν δρόμο που οδηγεί έξω από την πόλη. «Οι μονάδες της Wagner έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη Μπαχμούτ. Μένει μόνο ένας δρόμος» που οδηγεί έξω από την πόλη, ανέφερε ο Πριγκόζιν στο βίντεο αυτό που αναρτήθηκε στο Telegram.

Στο ίδιο βίντεο ο Πριγκόζιν κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποσύρει τις δυνάμεις του από την πόλη, την οποία η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει εδώ και μήνες.

«Αν προηγουμένως ήμασταν αντιμέτωποι με έναν επαγγελματικό ουκρανικό στρατό, ο οποίος πολεμούσε εναντίον μας, σήμερα βλέπουμε ολοένα και περισσότερους ηλικιωμένους και παιδιά. Πολεμούν, αλλά η ζωή τους στη Μπαχμούτ είναι σύντομη, μία ή δύο ημέρες», τόνισε ο Πριγκόζιν. «Δώστε τους μια ευκαιρία να φύγουν από την πόλη, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια το βίντεο δείχνει τρεις ανθρώπους, έναν ηλικιωμένο και δύο νέους, να κοιτούν την κάμερα και να ζητούν από τον Ζελένσκι να τους επιτρέψει να φύγουν.

Την Πέμπτη ο Πριγκόζιν είχε δημοσιεύσει και άλλο βίντεο που υποστήριζε πως έδειχνε μαχητές της Wagner να βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο του Μπαχμούτ.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ έχει αναδειχθεί σε συμβολικής σημασίας στόχο για τις ρωσικές δυνάμεις. Πέραν αυτού, η κατάληψή της θα ανοίξει τον δρόμο στη Μόσχα για την κατάληψη και άλλων αστικών κέντρων του Ντονμπάς.

Πάντως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν περιορίσει προσωρινά τις προσπάθειες να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ από τα νοτιοδυτικά καθώς και από τα βορειοανατολικά, και ενδέχεται να επικεντρώνονται στο να ασκήσουν πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από την πόλη εστιάζοντας στην επίθεση από τη βορειοανατολική πλευρά.

Σημειώνεται μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τις επιθετικές επιχειρήσεις τους στα βόρεια προάστια και τα περίχωρα του Μπαχμούτ τις τελευταίες εβδομάδες και έχουν εξασφαλίσει κέρδη σε αυτές τις περιοχές.

Οι αναλυτές του αμερικανικού think tank υπογραμμίζουν επίσης ότι Ουκρανοί αξιωματούχοι προετοιμάζουν το έδαφος για πιθανή απόσυρση από το Μπαχμούτ, αν και δεν έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν την πόλη.