Skip to main content

Η Γαλλία συγκροτεί ευρωπαϊκή συμμαχία 11 κρατών για την πυρηνική ενέργεια

Claudio Bresciani/TT News Agency/via REUTERS

Η συμφωνία των 11, επήλθε στο περιθώριο της συνόδου των 27 υπουργών Ενέργειας, στην Στοκχόλμη

Έντεκα χώρες μέλη της ΕΕ, με επικεφαλής τη Γαλλία, επιβεβαίωσαν  σήμερα την πρόθεσή τους να «ενισχύσουν την ευρωπαϊκή συνεργασία» στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, με την ανάπτυξη «νέων υποδομών», επιμένοντας στον ρόλο του «ατόμου»  στην απανθρακοποίηση της οικονομίας.

Η συμφωνία των 11, επήλθε στο περιθώριο της συνόδου των 27 υπουργών Ενέργειας, στην Στοκχόλμη. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί επιβεβαίωσαν την κοινή τους επιθυμία να δεσμευτούν περισσότερο για την απαλλαγή της οικονομίας της Γηραιάς Ηπείρου από εκπομπές άνθρακος. Αλλά, 11 κράτη (Γαλλία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία ) συμφώνησαν να «υποστηρίξουν τη δημιουργία νέα πυρηνικών έργων που να βασίζονται ιδίως σε καινοτόμες τεχνολογίες». Οι «11» συμφώνησαν επίσης να στηρίξουν και «τη λειτουργία των υφιστάμενων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια», σύμφωνα με την κοινή δήλωσή τους που υπογράφηκε στη Στοκχόλμη.

Τη συνάντηση των 11 για την πυρηνική ενέργεια συγκάλεσε η Γαλλίδα υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης Ανιές Πανιέ-Ρινασέρ. Ο στόχος του Παρισιού είναι να οικοδομήσει την ευρύτερη δυνατή συμμαχία υπέρ της πυρηνικής ενέργειας,μαζί με τις ανανεώσιμες πηγές, στο ενεργειακό μείγμα της Γηραιάς Ηπείρου.