Skip to main content

Ναυάγιο στη Ν. Ιταλία: Φόβοι για περισσότερους από 100 νεκρούς πρόσφυγες

REUTERS/Giuseppe Pipita

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι 80 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί, «συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή μετά τη βύθιση».

Για περισσότερους από 100 νεκρούς φοβούνται οι αρχές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και παιδιά, ύστερα από την βύθιση του σκάφους τους σε φουρτουνιασμένη θάλασσα στα ανοικτά της νότιας Ιταλίας. Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνεται ότι έχουν πεθάνει τουλάχιστον 62 μετανάστες, ενώ υπάρχουν αναφορές για 12 παιδιά ανάμεσά τους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μωρού.

Το σκάφος, που πιστεύεται ότι μετέφερε περίπου 200 άτομα, διαλύθηκε ενώ προσπαθούσε να αποβιβαστεί κοντά στο Κροτόνε την Κυριακή. Στο πλοίο λέγεται ότι επέβαιναν άνθρωποι από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Σομαλία, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. Οι σοροί ανασύρθηκαν από την παραλία σε κοντινό παραθαλάσσιο θέρετρο στην περιοχή της Καλαβρίας.

REUTERS/Remo Casilli

Η ακτοφυλακή δήλωσε ότι 80 άνθρωποι βρέθηκαν ζωντανοί, «συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κατάφεραν να φτάσουν στην ακτή μετά τη βύθιση», πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί περισσότεροι παραμένουν αγνοούμενοι.

Καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις παροχής βοήθειας και μετεγκατάστασης, μια ομάδα επιζώντων του θανατηφόρου ναυαγίου πασχίζουν να συμβιβαστούν με την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων. Σε ένα προσωρινό κέντρο υποδοχής στην πόλη Isola di Capo Rizzuto, κάποιοι από αυτούς έκλαιγαν χωρίς να μιλούν, κάποιοι άλλοι απλώς κοιτούσαν στο κενό, τυλιγμένοι σε κουβέρτες.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη το πρωί της Δευτέρας, ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, καθώς και για ασφαλέστερες διαδρομές ταξιδιού και ενισχυμένες επιχειρήσεις διάσωσης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC