Skip to main content

Εκατοντάδες εφημερίδες κυκλοφόρησαν χωρίς το κόμικ Dilbert σήμερα – Το σχόλιο του Σκοτ Άνταμς που ξεσήκωσε αντιδράσεις

Τα αμερικανικά μέσα κάνουν λόγο για ρατσιστικό παραλήρημα. Ο σκιτσογράφος υποστηρίζει ότι η απόφαση των εφημερίδων συνιστά επίθεση στην ελευθερία του λόγου.

Εκατοντάδες εφημερίδες ανά τις ΗΠΑ κυκλοφόρησαν χωρίς τις γελοιογραφίες της σειράς Dilbert του Σκοτ Άνταμς. Και τούτο γιατί ο διάσημος δημιουργός του σατιρικού καρτούν προέβη σε ρατσιστικά σχόλια, αποκαλώντας τους μαύρους Αμερικανούς “ομάδα μίσους” και καλώντας τους λευκούς να “φύγουν όσο πιο μακριά” από αυτούς μπορούν.

Το εκδοτικό συγκρότημα The USA Today Network, το οποίο διαχειρίζεται εκατοντάδες τοπικές εφημερίδες, ανακοίνωσε ότι τερμάτισε τη συνεργασία του με τον Άνταμς και δεν θα δημοσιεύει πλέον τα σκίτσα του. Η Washington Post και η Plain Dealer στο Κλίβελαντ επίσης γνωστοποίησαν πως στο εξής δεν θα εμφανίζεται ο Dilbert στις σελίδες τους.

Όλα άρχισαν όταν σε εκπομπή του στο YouTube ο Σκοτ Άνταμς ουσιαστικά ενθάρρυνε τις πολιτικές διαχωρισμού μαύρων – λευκών. Τα σχόλιά του ήρθαν σε απάντηση δημοσκόπησης της Rasmussen Reports σύμφωνα με την οποία μόνο το 53% των Μαύρων Αμερικανών συμφωνούσαν με τη θέση: “Είναι εντάξει να είσαι Λευκός”.

“Αν σχεδόν οι μισοί μαύροι δεν είναι εντάξει με το να υπάρχουν λευκοί – σύμφωνα με αυτή τη δημοσκόπηση και όχι σύμφωνα με εμένα- τότε πρόκειται για μία ομάδα μίσους” είπε ο Άνταμς στην εκπομπή του Real Coffee with Scott Adams. “Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί τους” πρόσθεσε. “Και θα έλεγα με βάση το πώς πάνε τα πράγματα αυτή τη στιγμή, η καλύτερη συμβουλή που θα έδινα στους λευκούς είναι να φύγουν όσο πιο μακριά μπορούν από τους μαύρους. Απλά φύγετε μακριά…γιατί αυτό δεν διορθώνεται”.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Άνταμς υποστήριξε ότι απλώς «συμβούλευε τους ανθρώπους να αποφύγουν το μίσος» και σχολίασε πως η ακύρωση του καρτούν του αποδεικνύει ότι η ελευθερία του λόγου στην Αμερική δέχεται επίθεση.

Η Andrews McMeel Syndication, η εταιρεία που διανέμει το “Dilbert”, δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του CNN για σχολιασμό.

Οι εφημερίδες που έκοψαν το κόμικ ήταν ξεκάθαρες με τους αναγνώστες.

«Ο Σκοτ ​​Άνταμς, ο δημιουργός του κόμικς Ντίλμπερτ, έκανε μια ρατσιστική δήλωση αυτή την εβδομάδα… και δεν θα δημοσιεύουμε πλέον το κόμικ του στο The Plain Dealer», έγραψε ο Κρις Κουίν, συντάκτης της εφημερίδας. «Αυτή δεν είναι μια δύσκολη απόφαση».

«Δεν προσφέρουμε εστία σε όσους ασπάζονται τον ρατσισμό», πρόσθεσε ο Κουίν. «Σίγουρα δεν θέλουμε να τους παρέχουμε οικονομική υποστήριξη».

naftemporiki.gr